Акценти
Начало / Общество / БАЛИЗ – Плевен приемат заявления за целеви помощи за хора с интелектуални затруднения

БАЛИЗ – Плевен приемат заявления за целеви помощи за хора с интелектуални затруднения

БАЛИЗ_документи за целеви помощи

От този месец се приемат заявления за изплащане на целеви помощи за хора с интелектуални затруднения и психични разстройства, информира Габриела Аспарухова от сдружение „Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения” (БАЛИЗ) – Плевен.

Съгласно въведения нов Чл. 53а Правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания лицата с интелектуални затруднения и психични разстройства – със 71 или над 71 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, имат право да ползват целева помощ за придружител до 10 часа годишно. Тя е в размер на 5,00 лв. на час при посещенията им в държавни, общински, здравни, образователни и други институции. Размерът на предоставяните целевите помощи може да бъде в размер до 50,00 лв.

В качеството си на Национално представена организация БАЛИЗ подписа договор  с Агенцията за хората с увреждания за предоставяне на този вид целеви помощи на територията на цялата страна. На областно ниво Сдружение „БАЛИЗ” – Плевен ще приема и обработва подадените заявления, подава за одобрение списъци и изплаща (посредством  пощенски записи) целевите помощи на отговарящите на условията лица.

Необходимите документи, които правоимащите следва да представят, са:

1.         Заявление-декларация за отпускане на целева помощ – бланка на Сдружение „БАЛИЗ” – Плевен.

2.        Служебна бележка, удостоверяваща, че лицето е ползвало придружител до съответните институции – бланка на Сдружение „БАЛИЗ” – Плевен.

3.         Копие от решение на ТЕЛК/ДЕЛК.

Документите се приемат до август 2014 г. на адрес: гр. Плевен, ул. „Белмекен” № 11.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...