Акценти
Начало / Общество / БАЛИЗ – Плевен подкрепи национална кампания за промяна на законодателството

БАЛИЗ – Плевен подкрепи национална кампания за промяна на законодателството

baliz3

БАЛИЗ – Плевен подкрепи национална кампания за промяна на законодателството, уреждащо въпросите на поставянето под запрещение, учредяването на настойничество и попечителство, информира за infopleven Габриела Аспарухова от Сдружението. Кампанията за подкрепено вземане на решения набира все по-голяма подкрепа в цялата страна. „Ние разпространяваме информацията, а нашите членове и съмишленици подкрепят подписката”, добави Аспарухова. Инициатори на кампанията са Българския център за нестопанско право в партньорство с Глобална Инициатива в психиатрията – София, Българска асоциация на хората с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и Национална организация на потребителите на психично-здравни услуги (НОППЗУ). Целта на кампанията е да предизвика възможно най-широк отзвук сред правоприложителите, адвокатите, академичната общност, българското население като цяло и най-вече сред хората, които са пряко ангажирани с националната реформа на законодателството, уреждащо въпросите на поставянето под запрещение, учредяването на настойничество и попечителство.

През декември 2013 г. БЦНП съвместно с БАЛИЗ стартира онлайн обучителна програма, посветена на подкрепеното вземане на решения и новата концепция за дееспособност на хората с увреждания. Тази програма ще се състои от няколко части, като първата част „Стъпка по стъпка към различни възможности за упражняване на права от хора, които трудно се справят сами. Опитът на пилотните проекти в България 2013″ беше излъчена в реално време чрез секцията на Информационния портал на НПО в България – NGOBG.Live.

Втората част на обучителната програма ще бъде излъчена онлайн до края на месец февруари 2014 г. и ще бъде достъпна на NGOBG.Live. По време на втория модул лекторите Надя Шабани и Мариета Димитрова, правни експерти към Български център за нестопанско право, ще разкажат правните аспекти на концепцията за подкрепено вземане на решения, за „новата“ теория за дееспособността в светлината Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, за това каква е алтернативата на правния институт на запрещението.

Всички видео материали, свързани с Кампанията за подкрепено вземане на решения – Международен правен семинар „Права в действие – следващи стъпки“, онлайн обучителните програми, могат да бъдат открити на сайта на Информационния портал на НПО в България – www.ngobg.info.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...