Акценти
Начало / Култура / Балета „Лешникотрошачката” може да гледате на Нова година в Плевен

Балета „Лешникотрошачката” може да гледате на Нова година в Плевен

На 1 януари 2018 г. можете да съпреживеете един от най-обичаните балети – „Лешникотрошачката”, в прекрасното изпълнение на балета на Кралската опера в Лондон.

В първия ден на Новата година, от 16 часа в Арена Панорама МОЛ Плевен, ще бъде прожектиран балетният спектакъл по музиката на Чайковски.

Създаден по мотиви от разказа на Е.Т.А. Хофман, балетът започва с живописно коледно празненство, пищно пресъздадено с викторианските декори на Джулия Травелян Оман. Хореографията на Питър Райт изобретателно използва елементи от оригиналния балет, включително неописуемото pas de deux на Фея Драже и нейният Принц. Като набляга на взаимоотношенията между Клара и Лешникотрошачката, тази постановка поставя историята в контекста на първата любов.

Малката Клара се прокрадва по стълбите в коледната нощ, за да си поиграе с любимия си подарък – куклата Лешникотрошачка, когато тайнственият магьосник Дроселмайер я изпраща на вълшебно приключение. След като побеждават Цар Плъх, Клара и Лешникотрошачката се отправят към Царството на насладите, където Фея Драже ги посреща с изобилие от прекрасни танци. Когато се завръща вкъщи, Клара разбира, че е сънувала. Но не изглежда ли племенникът на Дроселмайер смътно познат?

Почти съвършената постановка на Питър Райт за Кралския балет се смята за една от най-качествените и завладяващи интерпретации на Лешникотрошачката. Със своето празнично настроение, танцуващи снежинки и вълшебна музика, версията на Лев Иванов от 1892 год. се е превърнала в съвършеното коледно забавление, а завладяващата партитура на Чайковки се нарежда сред най-популярната балетна музика в света.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...