Акценти
Начало / Култура / Балетната школа към читалище „Съгласие” зове за подкрепа Общината

Балетната школа към читалище „Съгласие” зове за подкрепа Общината

Маня Николова балетна школа

Балетната школа е гордост за града, тя е едно негово съкровище и Общината трябва да поеме отговорност за запазването й. Това заяви на пресконференция днес ръководителката на школата Маня Николова. Причината за срещата й с журналисти е опасността Балетната школа, която тази година отбелязва 60 години от създаването си, да бъде свита наполовина поради невъзможност да се издържа.

В момента в нея с балет, на много високо ниво, се занимават 100 деца на възраст от 3 години до абитуриенти. Маня Николова поясни, че годишната такса, която не е променяна от години, е 230 лв. за децата до 7 клас. Тези, които продължат подготовката си в Студиото за класически танци, плащат половин такса или 115 лв. Така подкрепяме ентусиазма, постоянството и не на последно място таланта на тези деца, обясни Николова.

Приходите от такси обаче не покриват разходите на Балетната школа за обучение и подготовка на спектакли. Освен за заплати, средства са необходими за нови сценични костюми, палци, декори. Една нова пачка струва 300 лв., палците са по 50 лв., а за един спектакъл момичетата сменят поне по три костюма, стана ясно на пресконференцията. Като децата не плащат нищо допълнително към таксата и разходите за костюми се поемат от читалището.

За да продължим да съществуваме при тези условия, се нуждаем от финансова подкрепа от Общината, каза Маня Николова.

От читалищното ръководство вече са изпратили писмо с конкретни предложения до Община Плевен, но досега нямат отговор. Искането е Общината да поеме частично издръжката на зала „Емил Димитров” в читалище „Съгласие” срещу договор за безвъзмездно ползване за обществени прояви при предварително уточнени в договора условия. Така ще се освободят средства за издръжка на Балетната школа и за запазването й в този вид за Плевен и за неговите деца.

Убедени сме, че увеличаването на таксите не е изход, защото и сегашните са непосилни за много  родители, сподели Маня Николова и обясни, че, ако се разчита само на такси, ще се наложи да бъдат увеличени двойно. Това означава да загубим много талантливи деца, защото не могат да платят, е огромната й тревога.  Защо убиват нашия талант, запита директно Вивияна, която от 12 години се занимава с балет в школата на „Съгласие”. И други присъстващи на пресконференцията балерини споделиха, че Балетната школа за тях е не само място, където се срещат с красивия танц и музика, но получават професионалното отношение на педагозите, създават приятелства, учат се да ценят красивото и стойностното в живота.

Зад тази емоция обаче стоят финансовите разчети. И статистиката – всяка година се подготвя по един голям заключителен концерт, който се играе на сцената на залата в читалище „Съгласие“. Там се играят и всички останали спектакли на школата през годината. Само тази година тя има 12 представления на балетната постановка „Грамофонът“, които са посетени от близо 3 600 деца. Срещу символична сума за входен билет.

балетна школа

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...