Акценти
Начало / Култура / „Балада за Георг Хених” – прекрасна актьорска игра в разказ за човещината (галерия)

„Балада за Георг Хених” – прекрасна актьорска игра в разказ за човещината (галерия)

Старият майстор на цигулки, чехът Георг Хених, преживява последните дни от живота си – изоставен и забравен в приземния етаж на стара къща в София. Съдбата среща стария лютиер с малкия цигулар Виктор. Момчето обича да ходи при стария майстор, да слуша спомените му и приказките за Господ, които той му разказва. Хених разкрива прекрасния свят на музиката, нежността и добротата пред талантливото чувствително дете, независимо от страшната нищета на материалния свят, който ги заобикаля. Ненатрапчиво, но убедително той внушава на малкия Виктор, че човек може да бъде физически унищожен, но духовно не може да бъде пречупен…

За това умение на човека да се извиси и да запази в себе си вярата в доброто е разказът, който режисьорът Крум Филипов пресъздава на сцената на ДКТ „Иван Радоев” в постановката „Балада за Георг Хених” по романа на Виктор Пасков, чиято премиера беше снощи.

В ролята на Георг Хених отново на сцената на театъра се завръща Христо Домусчиев – Бебо, който пресъздаде онази доброта и озареност на стария майстор, чиито душа и сърце са обладани от пречистващата страст към музиката. Край неговия ореол на майстор на сцената грее и Кристофър Кем – възпитаникът на НУИ „Панайот Пипков”, който изпълнява ролята на малкия музикант Цар Виктор. В спектакъла своя запомнящ се дебют на плевенска сцена направиха Бориса Сарафова и Евелин Костова. В останалите роли са актьорите Сергей Константинов, Нина Илиева – Петкова, Красимира Кузманова,Надя Новоселска, Мариета Калъпова, Георги Енчев, Георги Кацарски, Асен Данков, Антъни Пенев, Генадий Николов, Емил Николов, Петьо Кръстев.

Картина след картина, вплетени в много добрата сценография на Виктория Филипова и изразени с прекрасна актьорска игра, се натрупват отделните фрагменти на историята. Тя започва баладично, преминава в социална комедия от Брехтов мащаб, за да завърши като антична трагедия, обяснява режисьорът Крум Филипов. Още докато вървяха репетициите той беше убеден, че спектакълът ще бъде събитие на плевенска сцена.

Това предстои да се разбере. А след премиерния спектакъл, продължил малко повече от два часа, аплодисментите звучаха дълго.

Следваща Предишна

Следваща Предишна

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...