Начало / Култура / Багрите на Украйна уловени в гоблените на Ирина Николова

Багрите на Украйна уловени в гоблените на Ирина Николова

Народният майстор на Украйна по тъкачество Ирина Николова представи изложба със свои уникални гоблени в читалище „Съгласие 1869“ – Плевен. Пред многобройна публика Ирина Николова показа разностранните си таланти – от тъканите гоблени до изпълненията на бандура, народен инструмент на Украйна.  Изненада за присъстващите беше възможността да сътворят сами пъстри гривни в работилничката по тъкане.

Ирина Николова е многостранно надарена, слънчева и посветена на изкуството. В живота й от най-ранна възраст има две основни линии – народният инструмент бандура и пеенето, от една страна, и тъкачеството, от друга. Завършила е Киевския национален университет за култура и изкуство със специалност „Музикално изкуство“ с бандура. След това придобива степен „магистър“ по специалността „Музикална педагогика и възпитание“ в Киевския национален педагогически университет „М. Драгоманов“ и получава квалификация за учител по вокал, музика и художествена култура.

Професионалната й реализация започва пред 2006 г, когато става хористка в оперното студио при Националната музикалната академия „П. И. Чайковски“. От 2007 до 2017 г преподава декоративно-приложно изкуство „Тъкачество“ и бандура и естрадно вокално пеене в училище по изкуство в село Большая Александровка (Киевска област, Борисполски район). Паралелно ръководи кръжок по тъкане на гоблени в Центъра за работа с деца в град Киев. Тя е и дългогодишна певица в Народно-академичната хорова капела „Павел Чубински“. Ирина пее и свири в трио бандуристи „Заграва“, което печели много конкурси в Украйна и по света. Тя е и композитор на музика за състава. От две години Ирина Николова живее в Плевен и е част от Общински хор „Гена Димитрова“.

Откриването на изложбата снощи беше съпроводено с изпълнения на дуета „Анирина“ – цигулка и бандура, който обединява творческите заряди на Анна Атанасова от Плевенската филхармония и Ирина Николова. Водещ на събитието бе Даниела Дочева.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...