Акценти
Начало / Крими / Баба плати на телефонни измамници 2 хил. лв. за кутия вафли

Баба плати на телефонни измамници 2 хил. лв. за кутия вафли

74-годишна жена от село Петърница стана поредна жертва на телефонни измамници. Те се обадили на бабата около 10.00 часа на 2 април.

Непознат мъж се представил по телефона за внук на жената и й обяснил, че по свой приятел ще й изпрати кутия с 10 хил. евро. В замяна бабата трябвало да даде на „приятеля” 2 хил. лв. Малко по-късно близо до къщата се появил непознат мъж, назовал по име жената, представил се за Пламен Димитров и предал опакована кутия. Възрастната пък му връчила исканите 2 хил. лв. Когато отворила пакета, бабата намерила само кутия с вафли.

Във връзка със зачестилите през последните месеци случаи на извършени телефонни измами, от полицията напомнят на хората да бъдат особено внимателни и предпазливи. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират. При използваните напоследък в Плевен сценарии измамниците искат пари от възрастни хора за лечение на близки, заради нещастни случаи, мними печалби от томболи, награди от търговски вериги или  пакети от чужбина.

От полицията съветват хората, ако им бъде отправена подобна „оферта”, да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да разпитат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини и в никакъв случай да не предават пари. Потенциалните жертви на измама трябва да внимават и да не споделят каквато и да било поверителна информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност. Нееднократно криминалисти са осуетявали мошенически сделки като са задържали мними бизнесмени, пощенски служители с колети или защитници на задържани заради пътни инциденти лица.

В съдебната практика измамите се явяват като едни от най-трудно доказуемите престъпни деяния, допълват от пресцентъра на МВР. Причините, които усложняват доказването на тези престъпления, са различни – отсъствие на веществени доказателства, отсъствие на свидетели, доброволно предаване на парите, невъзможност на потърпевшия точно да възпроизведе събитието и много други.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...