Акценти
Начало / Любопитно / Баба Галина от село Александрово навършва 100 години

Баба Галина от село Александрово навършва 100 години

баба галина

Днес баба Галина от с. Александрово напълва цели сто лета, информират от пресцентъра на общината в Ловеч. Тя е единственият жител на селото днес на тази достолепна възраст. Жизнена, бодро усмихната, чете без очила, непрекъснато плете, шета из двора, приема постоянно приятели и съседи, разговаря с тях по всички актуални теми на деня. Мъчат я разни болежки в краката, но ходи самостоятелно, макар и на къси разстояния. Така я определя Теменужка Маринова, секретар на местното читалище и един от организаторите заедно със семейството на тържеството по случай юбилея.

Празникът е стъкмен днес, 28 септември, точно на рождения ден на Галина Генова – Винчева. Роднини и приятели ще вдигнат наздравица за столетницата в 12 ч. в клуба на пенсионера в Александрово. Специален поздрав ще отправи градският духов оркестър на Летница, а кметът на Александрово ще връчи на юбилярката удостоверение за почетен жител на селото. Тя ще бъде провъзгласена и за почетен член на Пенсионерския клуб. Очаква се да я почетат и представители на ръководството на ПП „Никола Петков“, чийто патрон е бил навремето чест гост в дома на семейство Винчеви заедно с другия земеделски лидер Кирил Павлов, родом от Александрово.

Баба Галина е родена в Александрово, там е завършила седми клас, има и две години в местното земеделско училище. Там се е омъжила и работила – в полевъдната бригада на някогашното ТКЗС. В селото преминава целият й живот. Когато се омъжила за Илия и дошла в къщата му, с изненада установила, че в нея нямало печка – готвели на саджак. Било й много криво отначало, тъй като в бащиния й дом живели по-богато и по-модерно, но постепенно се устроили. Със съпруга си са отгледали един син и една дъщеря. Баба Галя има една внучка и един правнук, всичките й деца са се изучили, с висше образование са.

Фамилията е известна в селото с етническото равноправие, разказва още Теменужка Маринова. Имат приятели от всички етнически групи – наред с българите срещат турци, власи, цигани. Никога не са затваряли портите си за „чуждоверци“, както ги нарича самата баба Галя.

Любимото хоби на баба Галя са цветята, за които се грижи с любов. Не оставя и стадото пуйки, както и градината. Яде малко месо, предпочита мляко и млечни продукти, топъл хляб с шарена сол, не употребява алкохол. Рецептата си за дълъг живот, при това и щастлив, баба Галя обещава да разкрие на празника за своята 100-годишнина.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...