Начало / Култура / Аюне Суле – музикалният шаман от Гана, с концерт в Плевен (видео)

Аюне Суле – музикалният шаман от Гана, с концерт в Плевен (видео)

Музикантът от Гана – Аюне Суле, който е един от добилия световна популярност бенд на Кинг Аишоба, ще се представи със солова програма в Плевен. Аюне Суле е един от музикантите от Гана, които качват на сцената ритуалната музика на своя народ. Аюна Суле свири на колого – традиционна ганайска китара, на която шаманите са свирили докато лекуват. Аюне Суле, както Кинг Аишоба, дават нов живот на този инструмент на предците им.

На среща днес с плевенски журналисти Аюна Суле разказа как от Южна Гана е стигнал до световните джаз сцени. Всичко започнало, когато бил на 9 години и случайно в един бар в родното му селище чул известен местен музикант да свири на колого. Момчето успяло да се добере до инструмента и се опитал да произведе звуци. После сам си направил колого от пластмаса и не спирал да се упражнява да свири. Главата му била пълна с музиката и нямало място за училищните уроци, разказа музикантът. Затова баща му го прибрал в родното му село. Там местен музикант му направил истински инструмент и момчето започнало да свири по сватби и местни веселби. Плащали му с пилета и продукти. Докато един ден съдбата го срещнала с краля на кологото Кинг Аишоба, който го поканил да свири с неговия бенд и така започват участията му в големи джаз фестивали.

Тази година Аюне Суле е издал и първия си албум We Have One Destiny за лейбъла на Арнолд де Боер.

Аюне сам пише текстовете и музиката за песните си. В песните му има социална насоченост, засягат съдбата на африканците, равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Всичко това поднесено с много мощния глас на Аюне и невероятния звук на кологото – музика, която специалисти определят като праисторически блус.

Концертът на Аюне Суле в Плевен ще е на 31 юли, от 20.30 часа на сцената на Водната каскада. Заедно с ганайския музикант на сцената ще се качи и цигуларят Константин Кучев. В ръцете на плевенчанина класическият инструмент ще зазвучи по съвсем нов начин, наподобяващ звука на традиционен ганайски инструмент, на който се свири само на две струни.

Концертът в Плевен е част от първото европейско соло турне на музиканта. Той ще е само два дни след участието му в „Джаз на село” на Камен бряг, където среща ще си дадат известни джазмени. На същата сцена ще свири и Теодсий Спасов, с когото ганаецът вече има съвместен клип.

Концертът на Водната каскада ще е и прелюдия към Есенния джаз фест през 2019 г., който ще премине под мотото за среща на плевенски музиканти със световни звезди. Аюнде ще е част от програмата и на тазгодишното издание на Есенния джаз фест в Плевен (7-9 септември), като част от Кинг Аиша бенд.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...