Акценти
Начало / Общество / Афиш от първия свободен демократичен митинг дариха на Регионалния музей в Плевен

Афиш от първия свободен демократичен митинг дариха на Регионалния музей в Плевен

музей дарение

Бившият директор на фирма „Акварел” – Георги  Панталеев, днес дари на Регионалния исторически музей в Плевен афиш от първия свободен демократичен митинг, провел се на 18 ноември 1989 г. в София. Такъв в музея нямаме, обясни при приемането Нели Дакова, и.д. директор на РИМ – Плевен. Тя припомни накратко събитията, случили се на същата дата – 18 ноември преди 25 години.

Митингът на 18 ноември 1989 г. е организиран от девет независими организации. В него вземат участие над 100 000 души. Той е първата заявка за гражданско участие в обществено-политическия живот на страната, припомни Дакова.

Плакатът от този митинг се озовава в Панталеев съвсем случайно. Два дни преди паметното събитие той е в София по работа и решава да се види с д-р Петър Берон. Той тъкмо отивал да вземе от печатницата готовите плакати и дал 7-8  от тях за Плевен. Другите ги разлепихме, но един си запазих и сега го дарявам на музея, развълнувано обясни дарителят.

музей дарение

По повод дарителския акт бяха поканени и участници от Плевен в митинга в София – Людмил Асенов и Елена Йолова, и двамата били членове на „Екогласност”.  Те също разказаха спомени от събитията, случили се около 10 ноември 1989 г. Людмил Асенов припомни, че от плевенския музей в митинга са участвали 10 човека, които после трябвало да дават обяснения пред тогавашния директор. Но и двамата бяха категорични, че ако трябва отново да изживеят живота си, ще го направят по същия начин.

От Регионалния музей показаха архивни снимки, запечатали моменти от онези събития, променили историята на страната ни.

снимка архив

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...