Акценти
Начало / Здравеопазване / Аутизъм и пиано – д-р Анжелина Генчева и нейните необикновени ученици

Аутизъм и пиано – д-р Анжелина Генчева и нейните необикновени ученици

Д-р Анжелина Генчева е педиатър и неонатолог. Работи като началник отделение по неонатология в МБАЛ“ Авис Медика“ и педиатър в ДКЦ „Авис Медика“. От 2016 година е сертифициран преподавател по методика „Долче” и е официален член на френската асоциация APTE, създадена за работа с лица с аутизъм и сходни проблеми. Същата година започва да работи в открития музикален център към ДКЦ „ Авис Медика“, който продължава да е единственият в страната, където се работи по този начин. Вратите на центъра са отворени не само за лица с разстройства от аутистичния спектър, но и за деца със синдром на Даун, детска церебрална парализа и други сходни проблеми, при които методиката „ДОЛЧЕ“ е подходящ избор за подкрепа.

По повод 2 април – Световния ден на информираност за аутизма, потърсихме д-р Анжелина Генчева, за да сподели впечатленията си от работата в музикалния център.

„Почти година работя с две момчета на 4 години. Децата са различни, подходът ми към тях е различен, началото бе трудно. Постепенно, с цената на постоянство, търпение, разбиране и любов, осъзнавам какво сме направили и правим заедно. Децата се радват на срещите ни, нямат търпение да влязат, проявяват жив интерес и желание за самостоятелна работа, по-уверени са. Помежду ни се изгражда невероятна връзка се изгражда помежду ни – на доверие, близост и, разбира се, респект от педагога, дават ми нови идеи за работа. И така 30 минути минават неусетно. Процесът е двустранен – учим се взаимно. А каква е най – голямата награда за мен? – да видя радостта в очите на детето, искрената усмивка, протегнатата към мен ръка, благодарността на родителите. Тогава разбираш, че си струва, че имаш обратна връзка, че това е не просто работа, а Мисия. А пианото е мостът, по който повеждаме детето, за да го измъкнем от изолация и да го върнем отново в нашия свят”, сподели д-р Генчева.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...