Акценти
Начало / Общество / Атракционен влак ще пътува по железопътна линия Левски – Ловеч – Троян

Атракционен влак ще пътува по железопътна линия Левски – Ловеч – Троян

На 27 март (понеделник), по железопътната линия Левски – Ловеч – Троян, отново ще пътува атракционен влак, возен от действащ музеен парен локомотив.

Възстановения за движение на собствен ход по пара музеен парен локомотив No: 16.27. в състава на влака ще бъдат включени само и единствено товарни вагони (13 броя).

Туристите ще пътуват паралелно на линията с автобус и на определените места ще слизат за да снимат ефектното преминаване на влака.

В предварителното разписание са предвидени спирания за такива „фотопаузи“ на всички експлоатационни пунктове (ж. п. гари и спирки) между ж. п. гари Левски и Дойренци включително, при надлеза на сп. Умаревци, на ж. п. гара Ловеч, както и на всички спирки между ж. п. гари Ловеч и Троян.

По предварителното разписание, атракционния влак ще замине на 08:20 от ж. п. гара Левски и ще пристигне в ж. п. гара Троян на 13:20.

Възможни са промени в движението, тъй като влака ще спира на много места за фотопаузи.

За повече информация относно разписанието и движението на атракционния влак – обръщайте се за справка към ж. п. гарите по места.

Преди това, в „изборната“ неделя, 26 март, атракционния състав ще пътува и по ж. п. отклонението Левски – Ореш – Свищов. По алюзия с други избори (само след като сте си изпълнили гражданския дълг към демокрацията), сега може да отидете не „за гъби“, а на нещо далеч по-интересно – атракционно пътуване с парен локомтив!

Забележителното за лок. No: 16.27 е, че за разлика от досега възстановените другите наши музейни парни локомотиви, локомотивът е възстановен в оригиналния си „немскo/австрийски“ (DR/OBB) вид – като цветово решение, като снегоочистителен плуг и като други елементи. А и иначе има изключително „гланцово“ излъчване, като току-що излязъл от производствените халета на производителя му – „Wiener Lokomotivfabrik“ („WLF“) – Floridsdorf, сега квартал на Виена, Австрия (уточнявам като по актуалните американски филми) през далечната 1948 г.

Това пътуване е част от атракционен железопътен „тур“ на чуждестранна туристическа групо по нашите железници, който ще се реазлизира в периода 25.03-02.04.2017 г. Пътешествието ще включва пътувания по направленията Левски-Ореш-Свищов, Левски – Троян, Септември – Велинград – Добринище, Перник – Радомир – Кюстендил – Гюешево и Калотина – Станянци с възстановените за движение на собствен ход под пара действащи музейни парни локомотиви на „БДЖ“, част от колекцията „Железопътно наследство“ NoNo: 16.27 „Лодка“ от локомотивно депо Горна Оряховица, 46.03 „Баба Меца“ от локомотивно депо София и теснолинейния 609.76 от локомотивно депо Септември.

Съвсем неотдавна служебния премиер Герджиков организира и проведе своего рода посещение на димпломатическия корпус (позабравени вече мероприятия от времето на Народната Република) в Черепишкия манастир. Пътуването бе реализирано с влак, возен от действащия музеен парен локомотив No: 03.12 и съставен от бившите царски вагони, сега т. нар. „Корона експрес“. Тогава стана ясно, че „БДЖ“ имат намерението да предложат цяла туристическа програма по линията София-Черипшки манастир, по теснолинейката Септември-Добринище, както и по нашата изключително красива ж. п. линия Левски-Ловеч-Троян.

Кратка историческо-техническа справка за лок. No: 16.27:

Пътническият парен локомотив 16.27 има колоосна формула 1’Е – h2Р (което означава за неспециалистите 5 свързани задвижващи/двигателни колооси, третата от които е ведуща).

Дължина между буферите е 23000 мм; маса с пълни запаси 156,1 тона; сцепна (адхезионна) маса 86 тона; диаметър на двигателните колооси по кръга на търкаляне 1400 мм; Максималната допустима конструктивна скорост на движение е 80 км/ч.; Мощността е около 1800 к. с.

Произведен е през далечната 1948 г. от „Wiener Lokomotivfabrik“ („WLF“) – Floridsdorf (Виена, Австрия), под заводски номер 17632 и първоначален номер 42 2746. Принадлежи към т. нар. „втори военен тип“ на немските железници (DR) – BR 42 (в БДЖ получили серийно означение 16).

От март 2014 г. започва възстановяването на лок. 16.27 за движение със собствен сила от екипа на Алберт Иванов в локомотивно депо Горна Оряховица. Една година по-късно – на 31.03.2015 г. се извъшрва успешно пробно пътуване, с което локомотива се приема за годен за атракционни и туристически пътувания.

Друг представител на тази локомотивна серия, които е съхранен и възстановен (още през 2005 г.) от локомотивно депо Горна Оряховица като музеен, е лок. No: 16.01. Със същия до неотдавна се извършваха атракционни и кинематографични пътувания, включително и до Троян.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...