Акценти
Начало / Култура / Атрактивен пърформанс откри изложба по съвместен проект между България и Турция

Атрактивен пърформанс откри изложба по съвместен проект между България и Турция

Стълбите  към галерия „Илия Бешков” като символ на неравния път на преселението. По този път-символ тръгва художничката Незакет Екиджи, за да измине своя път до мястото-цел. Докато тя напредва бавно, актьори я заливат с кофи вода и в същото време като скулптури маркират границите на пътя й. Младата жена е мокрена отново и отново, а оставените след нея мокри следи бележат пътя й към преследваната цел. Пърформънс-инсталцията „По-пътя – безопасност и късмет” отразява съществуващата в Турция традиция при потегляне на път, на сбогуване, върху заминаващите да се излива вода за късмет и благополучно пристигане. Това пътуване на Незакет Екиджи е символ и на всички онези трудности, които поелият по пътя трябва да преодолее, за да стигне благополучно там, за където се е отправил.

В случая мястото-цел на турската художничка беше галерия „Илия Бешков”, където късно в петък беше открита изложбата „Кой замина? Защо”, реализирана по съвместен българо-турски културен проект между между турската неправителствена асоциация за женски изследвания и комуникация Flying Broom от Анкара и читалище „Лик” – Плевен.

За откриването й в Плевен пристигна посланикът на Република Турция у нас НП Исмаил Арамаз. „Днес изкуството, освен да създава красота и да бъде форма на самоизразяване, има и друга много важна функция – да премахва  държавни граници, да събира хората заедно, да им дава възможност да общуват”, акцентира в обръщението си към участниците в изложбата турският посланик. Той добави още, че пред изкуството не бива да бъдат поставяни  бюрократични бариери, ако искаме то да изпълни всички важни задачи, които има пред себе си.

Съвместният проект „Кой замина? Защо?” изследва темата за миграцията, локалното и глобалното през погледа на жени, работещи в областта на съвременното изкуство. Реализацията му е подкрепена от Европейския съюз и е финансирана от Министерството на финансите на Турция.

Изложбата в Плевен и предстоящата да се открие след месец в Анкара, е финалът на проекта, по който в продължение на девет месеца работят съвместно двете културни институции. Нашата цел беше да покажем, че роднто място е отправна точка, напускането му е избор, а бъдещето е желание за творческо завръщане, подчерта изкуствоведът Кристин Разсолкова. Тя, заедно със своя турски колега Салиха Касап са подбрали 20 български художнички и 20 турски автори, които да представят модерното българско и турско изкуство.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...