Акценти
Начало / Образование / Астро парти събира отново край Байкал любители на астрономията и физиката

Астро парти събира отново край Байкал любители на астрономията и физиката

Ученици, учители и специалисти – любители на астрономията и физиката, ще се съберат за поредна година на красивия  бряг на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия на традиционното Астро парти. Изявата е включена в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието, младежта и науката, организатори са Национален дворец на децата, Община Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси /ОЦИДЗИ/ – с. Байкал, уточни Иво Джокин, директор на центъра. Целите на инициативата са да се популяризира, създаде и развие интереса към любителската астрономия, наблюденията и заниманията по астрономия, както и да се усвоят умения за практическо приложение на физичните знания при обясняване на непознати явления, провеждане и планиране на опити и експерименти.

Партито започва днес с образователна лекция по астрономия „Звезден прах – къде, кога, как и колко?” и откриване на изложба „Небето през обектива” на Николай Димитров, ст.експерт отдел „Финанси” при община Долна Митрополия. На пристанищния комплекс от 17.00 часа започват образователни енергизиращи астро игри – ще има Астро работилница „Вселената в кутия”, в която ще се изработват уреди по астрономия. На организираната кръгла маса с учителите ще се разискват съвременните тенденции в обучението по физика и астрономия и национални и европейски образователни програми, ще се представят летните училища и образователните проекти на Европейската асоциация за астрономическо образование, GTTP – Galileo Teachers Training Program, GHOU.

От 18.30 часа ще започне практическо занятие с учениците по темите „Работа с подвижна звездна карта”, „Къща на Слънцето” и „Измерване на радиационния гама фон”, което включва практическа работа с дозиметър.

В 20.30 стартира литературното четене под надслов „Астрономията като култура и изкуство”, а в 22.00 часа е най-вълнуващата за малки и големи част – образователния проект „Класна стая под звездите”. В наблюдателното време групите ще се въртят на ротационен принцип по наблюдателните центрове и ще се взират във видимите съзвездия, планети и обекти от дълбоко небе. В тяхна помощ ще са 5 телескопа с различни оптични системи, мощни учебни телескопи „Максутов – Касегрен”, рефлектор „Нютон-500”, телескоп-рефрактор система “GO TO” – компютъризирана система с 4 000 обекта в паметта, каталози, 10 бинокъла, звездни карти.

За утре е предвидено наблюдение на водоплаващи и водолюбиви птици. След това на участниците ще бъдат връчени сертификати за участие и приз „Любител астроном”. Последното преживяване от Астро партито в Байкал, въпреки че ще е след закриването му, се нарича „По следите на древните римляни” и предвижда посещение на древноримския град Улпия Ескус.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...