Акценти
Начало / Любопитно / Астрономи от БАН разкриват строго пазено космическо изображение

Астрономи от БАН разкриват строго пазено космическо изображение

хъбъл

По повод 25 години от изстрелването на космическия телескоп „Хъбъл” астрономи от БАН ще покажат публично съдържанието на тайно широкоформатно изображение, осигурено от представители на НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория.

Именно Институтът по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към БАН е избран, за да представи пред цялото българско общество съдържанието на кадъра, който е строго пазена тайна. Това ще стане на 23 април, четвъртък, в големия салон Българската академия на науките. Разкриването му ще настъпи едновременно на още около 60 места в цяла Европа.

Космическият телескоп „Хъбъл”, с диаметър на огледалото 2,4 метра, е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 година от совалката  „Дискавъри” . За изминалите 25 години той успя да стане най-популярният научен инструмент и има сериозен принос във всички области на съвременната астрономия.

Телескопът е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той носи името на Едуин Хъбъл – забележителен учен, открил съществуването на други галактики и тяхното разбягване, което е в основата на теорията за Големия взрив.

В момента „Хъбъл” продължава да работи и изпраща наблюдателни данни на хилядите астрономи, търсещи тайните на Вселената.

Галакси М51

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...