Акценти
Начало / Общество / АСП потвърди решение на ОИК- Плевен и остави без разглеждане молба на кандидат-общински съветници от ГЕРБ

АСП потвърди решение на ОИК- Плевен и остави без разглеждане молба на кандидат-общински съветници от ГЕРБ

Със свое решение от 16 август тази година  Административен съд – Плевен потвърди решение на Общинска избирателна комисия – Плевен, с което е оставена без разглеждане молба на двама кандидат-общински съветници от ГЕРБ, постъпила на 20 юли 2017 г. в ОИК – Плевен.

Делото е образувано по подадена жалба от Станислав Иванов и Емил Цветков – кандидати за общински съветници в Общински съвет – Плевен на местните избори 2015 г. С решение от 27 юли 2017 г. на ОИК – Плевен е оставена без разглеждане молбата на жалбоподателите, с която е поискано предсрочно прекратяване на правомощията на общинските съветници от ГЕРБ в Общински съвет – Плевен Йордан Грижов и Цветомир Генчев, поради липса на качества към момента на обявяването им за избрани за общински съветници.

След обстойна проверка за наличието на твърдените в жалбата обстоятелства и анализ на представените и приобщени към делото доказателства, съдът е установил, че оспореното решение на ОИК – Плевен е издадено при спазване разпоредбите на закона и при спазване на административнопроизводствените правила при издаването му и в съответствие с целта на закона.

В оспореното решение ОИК – Плевен е приела, че представените от жалбоподателите документи не установяват основания за неизбираемост на посочените общински съветници.  Тези съображения на ОИК – Плевен са правилни и се споделят и от съда.

Административен съд – Плевен приема, че в случая не са налице основания за неизбираемост по отношение на избраните за общински съветници Йордан Грижов и Цветомир Генчев нито по времето, когато са били кандидати за общински съветници, нито след провеждане на изборите, тъй като не са представени доказателства в обратен смисъл за декларираните обстоятелства, които да са настъпили в по-късен момент, съобщават от АСП – Плевен.

Решението на Административен съд – Плевен не е влязло в сила, като подлежи на оспорване с касационна жалба пред Върховен административен съд на Република България в срок от 7 дни.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...