Начало / Общество / АСП отмени заповед за забрана на мирен граждански протест в Кнежа

АСП отмени заповед за забрана на мирен граждански протест в Кнежа

Със свое решение от днес, 14 септември, Административен съд – Плевен отмени Заповед на зам.-кмет на Община Кнежа от 12 септември, с която е забранено провеждането на митинг/мирен граждански протест на 14.09.2017 г. от 10:30 часа до 16:00 часа пред сградата на Община Кнежа, съобщиха от пресцентъра на АСП.

Делото е образувано на 14.09.2017 г. по подадена жалба от жител на с.Бреница, общ.Кнежа, който е поискал провеждане на митинга с цел протест срещу качеството на питейната вода, която се използва от гражданите на общината. Поискано е на митинга да присъстват и домашни животни.

След обстойна проверка съдът е установил, че заповедта е издадена при спазване на административно-производствените правила, но в противоречие с материалния закон. В контекста на установеното от фактическа и правна страна, съдът намира, че в конкретния случай не се установява наличие на несъмнени данни, че с действията си участниците в митинга биха застрашили обществения ред в населеното място, респективно  биха застрашили основни интереси на обществото.

По делото не са представени никакви доказателства, нито се навежда съществуването на такива, които да доказват категоричното твърдение в заповедта, че организираното мероприятие ще застраши обществения ред в населеното място, се посочва в решението на АСП, като се допълва, че „законът изисква несъмнени данни за застрашаване на обществения ред, а не само предположения и недоказани твърдения”.

 Съдът намира, че заповедта за провеждане на мирния протест е издадена в нарушение на закона и следва да бъде отменена.

Решението на Административен съд – Плевен е окончателно и не подлежи на оспорване. Решението е съобщено незабавно на страните с оглед бързото производство по делото.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...