Акценти
Начало / Любопитно / Архангеловден е

Архангеловден е

архангеловден

Днес православната църква почита Архангел Михаил – един от седемте ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Мисията на Архангел Михаил е да води небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от нас — християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Но трябва да внимаваме, този ангел не прощава всички наши грехове. Ако престане да ни закриля, дори Бог не може да ни помогне. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Архангеловден е смятан за най-големия есенен празник след Димитровден в църковните и народните традиции на българите. Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична — коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове. На масата се слага варено жито, фасул и червено вино.

На този ден черпят Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Серафим и производните им[2].

8 ноември е професионален празник на полицаи, месари, колбасари и урбанисти.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...