Начало / Култура / Арт школа „Колорит” отбеляза 25 години от създаването си

Арт школа „Колорит” отбеляза 25 години от създаването си

С юбилейна изложба „Полет в цветове” плевенската арт школа „Колорит“ отбеляза 25 години от създаването си. Изложбата беше открита снощи в Художествена галерия „Илия Бешков“ в присъствието на много приятели на станалата световно известна арт школа. „Тази изложба представя не само нашите живописни творби, тя носи заряда на нашия творчески полет, полет на вдъхновението , полет на мечтите, полет към нови високи върхове и нови хоризонти“, каза при откриването Майя Ананиева, ръководител на школата.
По повод юбилея тя получи поздравителен адрес от Община Плевен, в който се отбелязва, че школата е най-добрият посланик на града ни и на България и постиженията на малките творци ни правят горди, че сме плевенчани.

Зам.-кметът Дамянка Владимирова връчи на Майя Ананиева почетен плакет на Община Плевен по повод четвърт вековния юбилей на нейната школа.

20151022_171554Майя Ананиева-Владимирова

По традиция при откриването на изложба на „Колорит“ бяха връчени последните награди, спечелени от малките художници от международни и национални конкурси, между които и златни отличия.
През тези 25 години школа „Колорит“ се утвърди като една от водещите детски школи в света и ярко представя таланта на българските деца в областта на изобразителното изкуство. Малките колоритчета и тяхната ръководителка – художничката Майя Ананиева, станаха носители на повече от 5000 престижни награди – златни, сребърни, бронзови медали и плакети, специални и уникални призове, почетни знаци, дипломи и сертификати от международни конкурси в над 30 страни от различни континенти.

20151022_170634награди
Прекрасните рисунки на плевенските деца са отпечатани в стотици луксозни арт каталози и обикалят света. Творбите им печелят не само награди, но и възхищението на професионални художници и публика. Школата има реализирани над 200 самостоятелни изложби, като 60 от тях са в престижни галерии, музеи и посолства в чужбина. Над 50 са участията на „Колорит“ в международни пленери и арт фестивали.
В продължение на 16 поредни години школата участва в международни пленери в град Евора – Португалия, в град Битоля – Македония вече 18 години, а също в Световния арт фестивал в Хонг Конг, Световната детска арт Олимпиада във Вашингтон – САЩ. Има участия във форуми на ООН и ЮНЕСКО в Индия, Алжир, Франция, Италия, Чехия, Русия.
Рисунка на дете от школата влезе в календар на УНИЦЕФ, а друга е отпечатана в учебник по изобразително изкуство в Япония.
Стотици са децата от школата, които са завършили арт специалности във висши учебни заведения у нас и в чужбина и са вече утвърдени творци.

20151022_165923картини

20151022_165819торта Колорит

20151022_171319малки художнички

20151022_170613момиче

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...