Акценти
Начало / Крими / Арестуваха мъж и жена, правили фалшиви документи

Арестуваха мъж и жена, правили фалшиви документи

Досъдебно производство е образувано срещу двама плевенчани, изготвяли неистински документи, съобщават отпресцентъра на вътрешното министерство. Двамата плевенчани – 45-годишен мъж и жена на 47 години, “влезли в бизнеса” с изготвяне на фалшиви документи от около два месеца. Оттогава те били и в полезрението на разследващите. Спецполицаите установили, че двамата работели заедно, свързвала ги и идентичната им биография – криминално проявени за съставяне на неистински официални документи и преправяне на съдържанието им. Те изготвяли дипломи за основно и средно образование от различни училища, предимно от областите Плевен и Враца. Свидетелствата за висше образование били най-вече от икономически институти. Цената на различните фалшификати варирала в зависимост от тяхното съдържание – дипломите за основно образование търгували по 30 лева, а за по-високите степени достигали до 150 лева, констатирали криминалистите. Клиентите и пазарът им били из цялата страна.

Вчера, под ръководството на районната прокуратура, е извършено претърсване на два адреса в Плевен. Там са открити множество неистински дипломи за средно и висше образование, удостоверения, бланки и други документи на различни институции и организации. Намерени са още печати, пълномощни с печати и подписи на нотариуси, но невписани в нотариални дневници, удостоверения за липса на задължения с печат и подпис, подпечатани празни бланки от различни институции. В хода на процесуално-следствените действия са иззети и компютърна конфигурация, сканиращо устройство, два принтера, преносим хард диск и множество СД, използвани за съставянето на неистинските документи. Предстоят експертизи на иззетите вещи.
Мъжът и жената са задържани за 24 часа. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...