Акценти
Начало / Крими / Апелативният съд пак ще гледа делото за укриване на данъци в плевенска фирма

Апелативният съд пак ще гледа делото за укриване на данъци в плевенска фирма

За пореден път ще заседава Апелативен съд – Велико Търново по делото за укриване на данъци в плевенска фирма, информираха от пресцентъра на ВТАС.

След подадена въззивна жалба от подсъдимия Нанко И. И. (р. 1979г.), във ВТАС е било образувано ВНОХД 223/2016 г., по което, със свое решение въззивният съд потвърдил изцяло присъдата на Окръжен съд /ОС/ – Плевен. На основание касационна жалба, делото е било изпратено във ВКС, който със свое решение отменил решението на ВТАС и върнал делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Велико Търново. Делото е насрочено за 30 октомври 2017 (понеделник) от 11.30 часа.

Със своя присъда от 04.07.2016 г. по НОХД 610/2015 г., Окръжен съд Плевен е признал за виновен подсъдимия Нанко И. И. от гр. Плевен в това, че в периода от 11.05.2012 г. до 12.07.2012 г. в гр. Плевен, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на собственик и управляващ „Топлина НИ”-ООД гр. Плевен, опосредствано чрез счетоводителя – Маргарита М. В., едноличен собственик и управител на счетоводна къща „Виктория М” ЕООД, избегнал установяване и плащане на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери – 177 512 лв., като потвърдил неистина в справки-декларации по чл. 125 ал. 1 от ЗДДС, подадени в ТД НАП – В. Търново – офис Плевен, като включил в данъчната основа на доставките с право на пълен данъчен кредите стойностите на фиктивни покупки, използвал документи с невярно съдържание при представяне на информация пред органите на по приходите – дневници за покупките на „Топлина НИ” ООД, приложени към подадени пред ТД НАП справки – декларации за ДДС, в които са вписани фактури, отразяващи фиктивни доставки и самите фактури – 28 броя издадени от „Корвин ЕООД” – гр. София и 13 бр. издадени от „Габела” ЕООД – гр. София, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в рамките на справките декларации по ЗДДС, като в резултат от деянието са укрити данъчни задължения в особено големи размери по смисъла на чл. 93 т. 14 от НК.

На основаните чл. 255 ал. 3, вр. с ал. 1 т. 2, 6 и 7, вр. чл. 26 ал. 1 от НК и вр. с чл. 54 от НК, първоинстанционният съд е осъдил Нанко И. И. на 3 години лишаване от свобода, като го признал за невинен в това да е осъществил състава на престъплението по чл. 255 ал. 3, вр. ал. 1 т. 2, т. 6 и т. 7, вр. чл. 26 ал. 1 от НК лично, поради което и на основание чл. 304 от НПК го е оправдал в тази част от повдигнатото му обвинение.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК, Окръжен съд Плевен отложил изпълнението на така наложеното наказание „лишаване от свобода” с изпитателен срок от пет години. Със същата присъда подсъдимият е осъден и да заплати в полза на държавата, представлявана от Министерството на финансите, сумата от 177 512 лева, представляваща претърпените в резултат на престъплението вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 11.05.2012 г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...