Акценти
Начало / Крими / Апелативният съд даде ход на делото „Зелов”

Апелативният съд даде ход на делото „Зелов”

Апелативният съд във Велико Търново вчера е дал ход на съдебното следствие по делото срещу бившия заместник-кмет на Плевен Алексей  Зелов, съобщават от пресцентъра на правораздавателната институция. В проведеното в понеделник, 11 юли,  съдебно заседание бе извършен повторен разпит на двама свидетели и очна ставка между свидетел и подсъдим. В хода на заседанието не бяха предявени нови писмени доказателства. Делото бе отложено за разпит на трима свидетели, като за следващото заседание ще бъдат събирани и писмени доказателства.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 12 септември 2016 г. от 13.30 часа.

Алексей Зелов беше обвинен за вземане на подкуп в размер на 4 000 лв. в качеството му на заместник-кмет на Община Плевен. Окръжен съд – Плевен оправда бившия зам.-кмет по  повдигнатото му обвинение. Срещу присъдата е подаден протест от Софийска градска прокуратура, тъй като досъдебното производство е наблюдавано от СГП, а не от Окръжна прокуратура-Плевен, поради което в Апелативен съд – Велико Търново е било образувано дело. На 28.09.2015 г. ВТАС е постановил присъда, с която отменя оправдателната присъда на Окръжен съд – Плевен, вместо което признава подсъдимия Алексей Зелов за виновен по повдигнатото му обвинение и му налага наказание от 3 години 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при общ режим, както и да заплати 8000 лева глоба в полза на държавата. Със същата присъда Алексей Зелов е лишен и от право да заема ръководни длъжности в администрацията на държавни и общински учреждения за срок от 4 години.

Срещу решението на ВТАС са били подадени касационна жалба от подсъдимия и касационен протест от Апелативна прокуратура. На 7 юни 2016 г с решение на Върховния касационен съд /ВКС/ присъдата на ВТАС е отменена, а делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Велико Търново.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...