Начало / Последни новини / Антоновден е – не се вари боб и леща

Антоновден е – не се вари боб и леща

Народът почита Антоновден  за предпазване от болести.  Традицията на този ден е жените да месят и раздават содени питки, намазани с мед. На този ден не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка.

Антоновден и утрешния Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбант.

Именици днес са Антон, Антония – старо римско родово име, означаващо безценен, неоценим, който няма цена, Антоана ,Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

На 17 януари Православната църква почита паметта на Свети Преподобния Антоний Велики, роден през 215 година след Христа.

Легендата разказва, че след като  остава сирак, той раздал наследството си на бедните и се заселил в изсечена в скалите египетска гробница. Една нощ през отворите й минали всевъзможни гадини и зверове. Всички те нападнали Антоний и му нанесли жестоки рани. Изведнъж обаче изчезнали. През пролуката на тавана Антоний бил озарен от светлина, която излекувала раните му. Почувствал небесната помощ той попитал:„Къде беше Исусе ? Защо не се появи отначало, за да изцериш моите рани ?“. И тогава се чул глас: „Аз бях тук Антоний, но чаках да видя твоето мъжество. И сега, понеже храбро се бори, аз всякога ще ти помагам и ще те направя именит по целия свят“.

След случилото се светецът заживял в пълно усамотение и мълчание в продължение на 20 години. За постъпка си бил възнаграден със способността да лекува.

Починал на 105 годишна възраст, на 17 януари 356-та година.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...