Акценти
Начало / Култура / Антоан Божинов: Ще направя всичко, което мога, биенале „Фодар” да продължи

Антоан Божинов: Ще направя всичко, което мога, биенале „Фодар” да продължи

Биенале „Фодар” допълва културния облик на Плевен, извежда града на културната карта на света и ще направя всичко, което мога, то да продължи. Това заяви на пресконференция днес в Плевен Антоан Божинов, председател на Фондация „Фодар“ и създател на биеналето. Поводът за срещата му с представители на медиите е отказът на Общински съвет Плевен да финансира провеждането на тазгодишното, десето, юбилейно издание на международния форум за фотография. Божинов обясни, че не за първи път, когато има смяна на властите, има трудности за провеждане на биеналето. Затова дава пресконференция, „за да се постигне баланс, ако е имало някакви тенденциозни внушения върху съветниците”. Той е изпратил и отворено писмо до председателя на Общинския съвет – Мартин Митев, в което подробно описва историята на форума и значението, което има за културния живот на Плевен и за популяризирането на града ни не само в страната, но и по света.

„Запазвам сериозно съмнение по въпроса доколко те (б.р. – общинските съветници) са запознати с тази инициатива в културния календар на града или реагират на ключова дума, вменена им незнайно от кого. Поради тази причина ще си позволя да направя кратко представяне на събитието”, се казва в отвореното писмо.

„През 1999 г. Плевенският окръжен съд с решение по фирмено дело № 597 регистрира фондация Фодар с основна дейност в областта на визуалните изкуства с приоритет на фотографията. Фондацията декларира, че ще се занимава с организацията на различни събития като конкурси, изложби, семинари, печатни издания и др. свързани с основната ѝ дейност. Още същата година е организиран първият международен фотоконкурс „Арт – документ – фото”, в който вземат участие 187 автора – любители и професионалисти от 7 страни с 1569 фотографии (по това време все още на хартиен носител, изпратени по пощата). Жури от утвърдени имена в българската фотография одобрява за участие в изложбата 150 фотографии от 74 автора от 5 страни – България, Румъния, Русия, Словения и Украйна. Първото издание на фестивала, превърнал се по-късно в Биенале Фодар, е под патронажа на тогавашния кмет на града Румен Петков, факт, който в следващите издания се превръща в традиция. През есента на същата година изложбата от конкурса е показана в изложбените пространства на НДК – София.

Две години по-късно, през 2001 г., на поканата за участие се отзовават 267 автора от 15 страни на Европа, Азия и Америка. Конкуренцията е изключително силна, журито одобрява за участие в изложбата 750 фотографии от 160 автора. За първи път се появява втори модул – съпътстващи колекции, в резултат на което в изложбените пространства на ХГ „Илия Бешков” могат да се видят около 1000 окачени фотографии. Събитието е под патронажа на кмета на града Найден Зеленогорски, като Общината Плевен е съорганизатор и финансира събитието.

Няма да изреждам статистическите параметри на всички 9 издания на фестивала. Ще отбележа само, че непрекъснато расте както броят на страните, от които са изпращани фотографии, така и – респективно – броят на участниците. Това прави известен по света както фестивала, така и града, в който се провежда – Плевен, България, а патрон на събитието е кметът – Петков, Зеленогорски, Стойков.

В коридорите на Община Плевен се чуло мнение, че фестивалът Биенале Фодар не носи ползи на града, защото изложбите не остават на неговата територия. Това твърдение е лесно оборимо, ако се опитаме да отговорим на въпроса какви ползи ще донесе за града и фестивала тяхното физическо присъствие в Плевен? Най-вероятно тези няколко хиляди фотографски отпечатъка ще попаднат в депата на ХГ „Илия Бешков” или ще украсят стените на някои общински помещения. А какви са ползите за града в обратния случай, когато те са на разположение на организаторите от фондация Фодар? През 2001 г. фестивалът е представен с изложба на Балканската фотографска среща в Солун, Гърция; през 2004 – на международния фотосалон в Орадеа; през 2005г. – пред международното фотографско слайд шоу в Адана – Турция; през 2008 г. – в Българския Културен Институт в Париж по време на Международния месец на фотографията; през ноември 2014 г. гостува на Съюза на сръбските фотографи в Белград, а през юни 2017 г. в Парачин. През изминалите 18 години избрани представителни колекции от биеналето са гостували в София през 1999 г – НДК, 2004 г. – фоайето на Централна гара, 2006 г. – НХГ; през 2003 и 2006 в Пловдив по време на изложбата „Импресия” на Международния панаир, а отделни по-камерни изложби – в по-малки градове. През 2010 и 2011 г. избрани колекции гостуват в Дома на хумора и сатирата в Габрово, през септември – октомври 2013 г. в галерийните пространства на НДК – София, а през февруари-март 2014 г. в изложбената галерия „Алма Матер” на СУ „Св. Климент Охридски”. През октомври същата година фестивалът взема участие в експозицията, представяща петата годишнина от създаването на Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”, който заедно с департамент „Кино и реклама” на НБУ и студентите от специалност „фотография” оказват неоценима помощ на организационния етап на фестивала. В тези събития от културния календар на различни градове и държави, при всички гостувания редом до организатора фондация Фодар стои и градът, където се провежда фестивала – Плевен. Въпреки това ние от фондация Фодар сме готови да предоставим архивите на фестивала на съорганизатора – община Плевен. Което в известна степен ще затрудни оперативните ни планове. През 2008 г. фондацията промени своя адрес от Плевен в София, но ръководството ѝ реши, че най-добре за града е фестивалът да продължава да се провежда там, където се е появил. Защото това е от полза за града. Ако някой е на друго мнение, нека го изложи аргументирано”.

В юбилейното издание на биенале Фодар са привлечени  253 автори от 50 страни. Освен конкурса фестивалът включва още 3 модула – съпътстващи изложби, теоретичен семинар и портфолиоревю, в което експерти анализират портфолиа на млади автори.

„Така всяко издание на фестивала се превръща в преглед на актуалното състояние на съвременната фотография в света, а неведнъж носители на награди от Биенале Фодар печелят отличия и на други световни престижни фестивали”, подчертава Антоан Божинов.

„Обобщено може да се каже, че съществуването на биенале Фодар недвусмислено поставя град Плевен сред трите фотографски центъра на България редом със София и Пловдив и го обозначава на международната фотографска карта, а отхвърлянето на общинската подкрепа за десетото юбилейно издание прави обратното – заличава града от световната карта на значими фотографски събития”, категоричен е Антоан Божинов.

Сумата, която е необходимо да бъде отделена от бюджета на Община Плевен е около 10 000 лв.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...