Начало / Видео / Ансамблите „Акордеомания” и „Акордеомания – Джуниър” са лауреати от радиоконкурс

Ансамблите „Акордеомания” и „Акордеомания – Джуниър” са лауреати от радиоконкурс

Ансамблите „Акордеомания” и „Акордеомания – Джуниър” са лауреати от радиоконкурса „Млади фолклорни таланти“. За 16-та поредна година през февруари се провежда Гала концерт на лауреати от него, а участие взеха над 130 деца, заели през 2015 година първо място от класацията на предаването „Рано в неделя“ по програма „Хоризонт“ на БНР. „Млади фолклорни таланти“ е единственият конкурс за народна музика в националния радиоефир.

Единствените акордеонни ансамбли в България, ръководени от Румен Тодоров и Ценка Тодорова, взеха участие в радиоконкурса, като Ансамбъл „Акордеомания” откри събитието с произведението на Г. Андреев – „Танц със сопи“.

Младите изпълнители от „Акордеомания – Джуниър” се представиха със специално написаната за случая пиеса от Красимир Кондов – „Шарена черга”, изтъкана от популярни фолклорни мелодии в разнообразиетоакордеонисти на неравноделните размери 5/8, 7/8 и 9/8, информира Ценка Тодорова от НУИ „П.Пипков“ – Плевен.

В Първо студио на БНР Александра Страшилова изяви едновременно таланта си като акордеонистка и страстта си към българската народна песен. Тя бе отличена за артистичното си изпълнение на „Полъх от Добруджа” – песни от репертоара на Верка Сидерова и Калинка Вълчева. Нейният учител по народно пеене е Цветина Минева.

Наградата за изпълнителите е реализиране на професионални записи в БНР. Участието на атрактивните ансамбли „Акордеомания” и „Акордеомания – Джуниър” Фолклор TV отрази във своя филм „Млади фолклорни таланти”.

 

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...