Акценти
Начало / Култура / Анна-Мария Петрова-Гюзелева беше скъп гост в град Левски

Анна-Мария Петрова-Гюзелева беше скъп гост в град Левски

В навечерието на Националния празник -3 март, кметът  на Община Левски  Любка Александрова посрещна  актрисата Анна-Мария Петрова-Гюзелева. Тя изпълнява главната роля – Неда Задгорска, в сериала „Пътят към София“,  с който  е чествана 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1978 г.

40 години след  премиерата на сериала за Анна-Мария Гюзелева пътят в киноизкуството и популяризиране на българската култура продължава и стига до Рим. За  постиженията на съпругата на големия оперен певец Никола Гюзелев, почетен граждан на гр.Павликени ,разказа Ганчо Алексанров.

Едва 17 годишна Анна-Мария  Петрова –Гюзелева дебютира в киното.Тя  е избрана за главната  роля  в сериала „Пътят към София“ между повече от 300 кандидати.

„Този филм за мен беше истински урок по родолюбие. Аз наистина навлязох в истинската история на Освобождението и това е благодарение, както на автора на книгата  и на сценария – Стефан Дичев, така и на режисьора Николай Машченко, който обичаше България истински.Тази роля подсили моята обич към България.”, сподели актрисата.

С топло чувство тя разказа за работата си във филма. „Навърших пълнолетие в първия ден на снимачната площадка. Снимахме в Пловдив и режисьорът ми подари цветя, имам снимки от този момент. Заради филма шест месеца отсъствах от училище. Хората и досега ме разпознават от този филм, защото често го пускат по БНТ.”

Актрисата припомни  страхотния  екип  и незабравимите актьри,  с които си е партнирала  – Георги Георгиев- Гец, Петър Слабаков, Константин Цанев.

Пред публиката в Левски тя сподели и своята последна стихосбирка  „..А душата знае”, която е четвърта поред. За своето поетично творчество получава Първа награда от Европейския конкурс за поезия и култура през 2010 г. Голямата награда за култура и поезия на Италия през 2012 г. и много други.

 През 2007 г. Анна-Мария Гюзелева създава Бианале на българската култура  и изкуство в Рим, за да се заговори за България с положителни думи,  да  подсили едно съществуващо вече добро впечатление създадено  в Европа и света от нашите певци и спортисти.

„Исках да се заговори за български автори в литературата, за български изпълнители в музиката, да може да се чуе за  Панчо Владигеров, за Иван Вазов, за Пенчо Славейков, Петко Славейков, Яворов, Вапцаров и много други….”

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари на Анна-Мария Петрова-Гюзелева за прекрасната среща, за  възможостта да припомним родолюбивите послания на филма  пред Националния празник .Благодари за срещата  с една истинска българка ,една пораснала Неда ,с която няма как да не се гордеем с това, което прави по света за българите .Благодари за българщината, която остава в сърцата на всеки.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...