Акценти
Начало / Здравеопазване / Амфетамини, марихуана и дизайнерска дрога най-често употребяваните наркотици в България

Амфетамини, марихуана и дизайнерска дрога най-често употребяваните наркотици в България

Токсикологията е една бързо развиваща се наука, тъй като се увеличават токсичните вещества в околния свят. Тази токсикологична дисхармония в света,  се отразява много зле на здравословното състояние на населението. Това сподели доц. д-р Евгения Бързашка – началник на Клиниката по токсикология към Университетската многопрофилна болница “Д-р Георги Странски” в Плевен, минути преди началото на четвъртата Национална конференция по токсикология. Очаква се лектори на събитието да са водещите специалисти от страната. Ще бъдат разгледани и обсъдени различни медицински тежки случи и прецеденти, ще бъдат прочетени лекции на различни важни теми и нови тенденции и разработки в областта на токсикологията.

Според д-р Пламен Попов – директор на Националния център по наркомании, пред токсиколозите стоят много проблеми за решаване и те работят много интензивно в тази област. Най-новата тенденция сред употребата на наркотици е завръщането на екстазито. Този път то е под нова форма и много по-мощно. Актуални са и психоактивните вещества, които се използват под формата на чай. Децата, които са най- податливи към тези вещества, са между 14-18 годишна възраст. След приема на тези вещества се стига до загуба на съзнание и интосикация на организма.

За изминалата година изключителен ръст има при  употребата на амфетамини и марихуана, като употребата на марихуаната у нас почти добива епидемични размери. Марихуаната в днешно време не е такава, каквато е била преди няколко години. По данни на Агенция „Митници“ и Специализирания институт на МВР, марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активно действащото  вещество тетрахидроканабинол. Ако в миналите години това съдържание в марихуаната е варирало до 2% , сега тя е със съдържание 20 -27 %. Дизайнерските дроги също са често използвани, като най-често се употребяват от учениците от средните училища, това информира доц. д-р Васил Атанасов – началник на Токсикохимична лаборатория към Клиниката по спешна токсикология, КМБСТ, МБАЛ – ВМА.

Доц. Атанасов съобщи, че съдебната експертиза през изминалата година отчита ръст на шофьорите, управляващи превозни моторни средства след употребата на марихуана. Много често е отчетена комбинирана употреба на наркотични вещества – най-често марихуана с алкохол, марихуана с амфетамини или марихуана с кокаин. Тази  тенденция вече втора година се наблюдава при шофьорите.  В тази връзка доц. Атанасов алармира, че у нас спешно се нуждаем от ревизия на законодателството по отношение на контрола на наркотичните вещества сред шофьори. Сега действащата Наредба 30 е изключително стара и не е актуална.  Това дава възможност на много от шофьорите, седнали зад волана  след употреба на наркотични вещества, да бъдат оправдани или да не носят наказателна отговорност.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...