Акценти
Начало / Последни новини / Алпийски клуб „Кайлъшка долина” отчете дейността си за 2018 година, търси по-голяма зала

Алпийски клуб „Кайлъшка долина” отчете дейността си за 2018 година, търси по-голяма зала

Алпийски клуб /АК/ „Кайлъшка долина” /Плевен/ към Туристическо дружество „Кайлъшка долина” направи равносметка на дейността си за 2018 година. 28 са членовете му, а състезателите 17 – 7 деца, 10 жени и мъже. През изминалите 12 месеца селекцията участва в 10 състезания от календара на Българската федерация по катерене и алпинизъм /БФКА/. Състезаваха се и два пъти зад граница по боулдър катерене /катерене по ниска стена, обезопасена с дюшеци под нея/ – световно първенство /жени и мъже/ в Инсбрук /Австрия/, в Букурещ /Румъния. Участваха и в международна катераческа среща Камен бряг – Тюленово, както и в Алпиниади по скали на открито.

По брой на спечелените точки от състезанията през годината, АК „Кайлъшка долина” е на 10 място в официалното класиране на БФКА от общо 20 родни клуба.

Според вътрешноклубното класиране на плевенчани, най-добрия им състезател за периода е Иван Стоянов, следван от Росен Аначков /номиниран за Спортист на Плевен 2018/ и Никола Петров.

Аначков завоюва трето място за клуба от републиканското първенство на база изкатерване на маршрут „Софи“, Централната стена на Враца, който е категория 9 минус.

През декември Тихомир Димитров спечели трето място в дисциплина за трудност. Стори го на държавно първенство по ледено катерене /драй тулинг, включва сечива и котки/ на Боянски водопад.

Друг приоритет на АК „Кайлъшка долина” е екипиране на скални маршрути в парк „Кайлъка“. През 2018 г. са направени 8 маршрута. С всяка изминала година броят на екипираните от клуба маршрути се увеличава.

Относно тренировъчния процес, основната част от подготовката на плевенчани протича в зала „Спартак“. В нея има катераческа стена за боулдър катерене, която е обезопасена с дюшеци. Тренировките в залата са три пъти седмично – понеделник, сряда и петък. В събота и неделя /когато няма състезания/, заниманията са на открито – катерене по скали.

Михаил Иванов и Емил Борисов са инструкторите в клуба, като Емил е и състезател.

Клубът има страница във фейсбук – „Малките катерачи“. Там всеки може да разгледа дейността му – участия в състезания и графика за провеждане на тренировъчния процес. В нея се организират лагери, походи, планински преходи, ски катерене, влизане в пещери и други инициативи.

Като почти всички спортни клубове в Плевен и АК „Кайлъшка долина” има проблем с базата. Търси се по-голяма зала – да е с височина поне 4 метра и половина, а площта й поне 150 кв.м.

Снимки: aktivni.bg и verticalworld.eu

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...