Акценти
Начало / Крими / Ало-измамници тормозят жителите на Девети квартал, представят се за служители на ЧЕЗ

Ало-измамници тормозят жителите на Девети квартал, представят се за служители на ЧЕЗ

Ало-измамници са тормозили вчера жители на Девети квартал в Плевен, представяйки се за служители на ЧЕЗ,  сигнализираха роднини на потърпевши. Сценарият е сравнително нов за града ни. Измамниците се представят за служители на ЧЕЗ и от дума на дума се стига до пострадал близък с изгаряния, който е настанен в „Пирогов”. След проведен подобен разговвор вчера 74-годишна жена едва не получава инфаркт, научавайки, че „синът й е с 30% изгаряния”. Телефонните измамници не за първи път се опитват да измамят възрастната жена, но този път тя се хваща, тъй като има непрехвърлени партиди за електроенергия и й се струва съвсем естествено да я потърсят от ЧЕЗ. В разговора изведнъж измамниците съобщават, че синът на жената е пострадал и е настанен в „Пирогов”. Тя започва да разпитва как да стигне до болницата, което поставило престъпниците в неловка ситуация и те бързо затворили. Потърпевшите веднага се обадили в полицията, откъде им обяснили, че вчера е имало поне пет подобни оплаквания от живеещи в Девети квартал в Плевен.

Както вече предупредихме, измамата с представящи се за служители на ЧЕЗ набира скорост. До преди броени дни измамниците посещаваха лично домовете на своите потенциални жертви, но вече има и нова схема. В никакъв случай не давайте пари на ръка на хора, представящи се за служители на ЧЕЗ. Не давайте и никаква информация по телефона, която може да се използва за злоупотреба. Опитайте се да се свържете със своите близки преди да предприемете каквито и да било други действия, защото измамниците разчитат именно на първоначалния шок, за да ви оберат.

Извършителите се обаждат на случаен признак и създават представата, че жертвата разговаря със свой роднина. Най-уязвими са възрастните и самотноживеещи хора на възраст над 65 години. Те са доверчиви, а извършителите са добри манипулатори.  Представят се за полицаи, служители на здравна каса, лекари, адвокати.
Често при телефонния разговор измамниците остават отворена линията. Жертвата получава информацията и се поставят условия да събере пари. Затваря телефона и после се опитва от същия телефонен апарат да се свърже със свои близки, с телефон 112 или с полицията. От другата страна престъпниците не затварят и не прекъсват линията. Поемат разговора на жертвата и я привеждат в заблуждение, че разговаря с други лица – така се включват втори, трети, дори четвърти лица, които влизат в различни роли, и потвърждават достоверността на информацията. Престъпниците използват техническите възможности на стационарните телефони при реализиране на измамите. Необходимо е при тези случаи хората да правят проверки и да се свързват с близките си от друг телефонен приемник – мобилен апарат или телефон на съсед. По такъв начин ще бъде прекъсната връзката с измамниците. Не предоставяйте на непознати по телефона лична информация и не предавайте пари или ценности. Проверявайте предоставената информация от друг телефон – мобилен или на свои съседи.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...