Акценти
Начало / Общество / Алея в Скобелевия парк ще носи името на Андрей Романов

Алея в Скобелевия парк ще носи името на Андрей Романов

В памет на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов алеята в Скобелевия парк, която води към Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, ще носи неговото име.

 Общинският съвет на Плевен подкрепи единодушно предложението, внесено от кмета Георг Спартански като допълнителна точка на днешното заседание.

Андрей Романов е бил начело на управлението на Плевен в периода 1971 – 1979 година. Роден е на 30 ноември 1926 г. в плевенското село Славовица. Името му ще остане в историята на града със строителството на емблематични обекти, като Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, алея „Скобелев“, Централната градска част с Водната каскада, подготовката и изграждането на уникалната със своята архитектура Художествена галерия „Илия Бешков“. В този период в Плевен са построени над 13 000 жилища, детски градини и училища. Андрей Романов е награждаван с редица високи държавни отличия, през 2014 г. получава и званието „Почетен гражданин на Плевен“, през 2021 г. е удостоен и с Почетния знак на Президента на Република България. Г-н Романов почина на 7 февруари тази година на 96-годишна възраст.

„Андрей Романов е един от най-успешните кметове на Плевен, обществен деец, когото поколения плевенчани ще помнят като пример за почтеност, трудолюбие, всеотдайност, мъдрост, скромност и човечност, поставил добруването на съгражданите си над всичко“, се казва в предложението на Георг Спартански. С оглед улеснение на гражданите, които ще трябва да сменят личните си документи ако бъде променено името на улицата, на която живеят, предложението е в памет на Андрей Романов да бъде кръстена алея.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...