Акценти
Начало / Последни новини / АК Плевен 2014 изпраща най-успешната си година

АК Плевен 2014 изпраща най-успешната си година

Много медали и постижения. Това е равносметката на Атлетически клуб Плевен 2014 за отиващата си 2018 година. Тя е най-добрата за клуба, категоричен е главния треньор Никола Николов. Оценката му няма как да буди съмнения, тъй като той е легенда в леката атлетика. Тренирал е отлични състезатели, прославили България по света – Георги Дъков, Светлана Исаева, Людмила Нинова, Евгени Пеев, Георги Помашки, Георги Гетов, Иван Павлов, Генади Аврамов, Николай Марков, Елеонора Милушева, Силвия Коева и много други. Биляна Петрович пък става рекордьорка на Югославия. Николов е тренирал 37 национали /от всички възрасти/. Негови възпитаници са спечелили 225 медала – 85 златни, 72 сребърни и 68 бронзови. Състезателите му са поставили 39 национални рекорда. Автор е на книга за скок височина, която се преиздава вече три пъти и може да се закупи от книжарницата на НСА.

Именно Никола Николов и сина му Илия подготвят част от следващото поколение лекоатлети в нашия град. През тази година възпитаниците им направиха впечатляващи постижения. Над всички са Добромир Николов /внук на треньора Никола Николов/ и Цветан Георгиев.

През отиващата си година Добромир впечатли с национален рекорд на седмобой в зала за юноши под 18 години – 4453 точки в Букурещ /Румъния/. Стана и шампион на България на 60 м с препятствия в зала за тази възраст, както и с щафетата 4х200 м на клуба си. Завоюва и националната титла на 110 м с препятствия. На балканския шампионат в Турция за юноши под 18 години взе сребърния медал, а в полуфиналите на еврошампионата в Унгария подобри личния си рекорд до 14.15 сек., въпреки че стартира контузен. Вицешампион е на 200 м.

Цветан пък спечели титлите в спринта на 100 м и 200 м при момчетата под 16 г.

Другите отличници на АК Плевен 2014 са шампионката на скок височина при девойките младша възраст Деница Иванова и връстникът й Максимилиян Щерев, шампион на десетобой.

Няма как да не бъдат отбелязани вицешампионката на висок скок Ивета Бойнова и бронзовия медалист на скок дължина Цветелин Кирилов.

Още доста класирания в призовата шестица за атлетите на клуба през тази година. Именитият треньор е категоричен, че успехите се дължат на упорит труд, въпреки лошата материална база.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...