Акценти
Начало / Икономика / Актуализация на бюджета ще бръкне в джобовете на икономически активните българи, според ГЕРБ

Актуализация на бюджета ще бръкне в джобовете на икономически активните българи, според ГЕРБ

„Опитът да се влезе предсрочно в бюджетна процедура за актуализация, според мен е опит да се бръкне в джобовете на икономически активните българи и да доведе до допълнително задлъжняване на страната. Аз не съм убеден, че това е нужно да се случи точно в този момент, още повече, че Международният валутен фонд каза на правителството да се продължи досегашната консервативна политика и окачестви сегашния бюджет като приемлив”, така депутатът от ГЕРБ Владислав Николов коментира планираната актуализация на републиканския бюджет.

Той обяви ред журналисти, че има данни, че до 31 май бюджетът е на излишък и от ГЕРБ не виждат причина точно на този етап да се иска неговото индексиране. Не е за пренебрегване и това, че говоренето по темата довежда до създаването на мнение, че България не е от финансово стабилните държави. Според Николов от официалните данни за първите пет месеца на 2013 год. се вижда, че общо разходите са 37.1% като в тях са били включени и пенсиите за април и май. „Резервът, който всички говорят, че бил опоскан и намалял, е 5.8% към този период. Приходите пък са с 30% повече от тези спрямо миналата година за същия период”, допълни народният представител.

Според него е заблуда, която правителството иска да внесе в хората, че има задължения към бизнеса. Депутатът обяви, че в края на управлението на ГЕРБ задълженията са били 107 млн. лв., те са текущи и се разплащат в определен период от време. Владислав Николов обяви и за доклад от МВФ, в който има констатации и препоръки, че на този етап не се налага актуализация на бюджета и няма условия и разбиране за увеличаване на минималната работна заплата. В доклада пишело, че „трудно постигнатата макроикономическа и финансова стабилност, въпреки неблагоприятната конюнктура, е предпазила страната от тежка финансова криза”.

Владислав Николов определи като прибързване и опитване да се вземе решение за актуализация на бюджета на маратон, но това може, според него, да доведе до трагични последици за страната. Още повече, че увеличаване на дефицита на ниво над допустимото за националното и европейско законодателство, може да доведе до спиране на европейското финансиране, каза още народният представител.

Прочетете също:

Нов общински съветник ще положи клетва в състава на Общински съвет – Плевен

Нов общински съветник ще положи клетва в състава на Общински съвет – Плевен. Димитър Митев ...