Акценти
Начало / Здравеопазване / Активно плевенско участие в Деня на репродуктивното здраве в Стара Загора

Активно плевенско участие в Деня на репродуктивното здраве в Стара Загора

На 11 юни в град Стара Загора се проведе за 11-та поредна година традиционната инициатива на Сдружение „Зачатие“ – Ден на репродуктивното здраве. Мотото на тазгодишното издание беше „Новите пътища към мечтаното дете“, а във фокус бяха актуалните медицински постижения в борбата със стерилитета. На срещата присъстваха специалисти по репродуктивна медицина от 12 клиники в страната, сред които и МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен.

Доброволците от Сдружение „Зачатие“ за пореден път събраха на едно място пациенти, специалисти и представители на държавата с цел да се запознаят с новите методи в ин витро процедурите, с проблемите в общинските програми и финансирането от Централен фонд асистирана репродукция (ЦФАР). На срещата бяха обсъдени важни въпроси и предложения за работата на Фонд асистирана репродукция. Представени бяха най-новите постижения и бъдещи насоки в развитието на репродуктивната медицина.

ден репродуктивно здраве Зачатие

„Пациентите отново имаха възможност в неформална обстановка да разговарят със специалистите и да поискат мнение за своите проблеми“, разказа плевенчанката Магдалена Цекова – Юсменова, представител на Сдружение „Зачатие“ в Плевен. Тя сподели още, че на състоялата се беседа, свързана с общинския фонд, е станало ясно, че Община Стара Загора увеличава бюджета за субсидиране на двойки.

ден репродуктивно здраве Зачатие 2

„Освен стандартните суми за отпускане при направа на изследвания преди процедура, Община Стара Загора отпуска средства за лекарства по време на процедурата и за самата процедура. Т.е. вече заплащат ин витро или ИКСИ, както и лекарствата към него. Заплащат се и допълнителни изследвания като биопсии, който също са скъпи и не се поемат от здравната каса“, допълни Магдалена. Тя сподели, че една от надеждите е подобно нещо да се случи и в Плевен, където към момента се отпускат по 500 лева за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

ден репродуктивно здраве Зачатие 4

Тази година освен беседите за първи път бе организирана Експо-алея „Новите пътища към мечтаното дете“, на която клиниките можеха да се представят, да говорят с пациентите, да ги информират за иновациите, който предлагат. Репродуктивните специалисти изнесоха презентации на тема най-новите технологии в АРТ. Д-р Виолета Рилчева, д.м., специалист по вътрешни болести и андрология в МЦ КИРМ – Плевен и д-р Сава Петров от МЦ КИРМ – Пловдив направиха презентация на тема: „Мъжки фактор – повтарящи се спонтанни аборти в двойката“.

МЦ КИРМ

В края на Деня на репродуктивно здраве бяха изтеглени три ваучера по 2000 лв. всеки измежду двойки, който нямат право да кандидатстват към ЦФАР. Парите за тези ваучери бяха дарени на Сдружение „Зачатие“ от Асоциацията на българските фенклубове на чуждестранни отбори. Един ваучер от 500 лв., предоставен от клиника Ню лайф – Пловдив, също бе дарен за двойките с репродуктивни проблеми.

ден репродуктивно здраве Зачатие 3

Снимки: Фейсбук

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...