Начало / Общество / Ако сте за независими медии, подкрепете идеята с подписа си днес

Ако сте за независими медии, подкрепете идеята с подписа си днес

РБ"Христо Смирненски"

Плевен е един от шестте града в страната, включени в кампанията  в подкрепа на „Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм“. Днес от 16 часа в зала „Гена Димитрова” в сградата на Регионална библиотека „Христо Смирненски” организаторите на кампанията за България –  Медийна инициатива България, гражданска платформа МоveBG, както и други организации от страната, ще представят инициативата, чиято цел е събиране на нужните гласове за промени в европейското законодателство в подкрепа на свободата на медиите.

Европейска гражданска инициатива е инструмент за пряка демокрация в ЕС, който дава възможност на гражданите да отправят законодателни предложения до европейските институции, ако съберат 1 милион подписа в минимум 7 страни от Съюза. Всяка страна има квота от минимум подписи за валидност, като за България това са 13 500.

„Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм“ е инициирана през 2013г. от международните организации „Европейски алтернативи“ и „Международен алианс на журналистите“. В момента се провежда активна кампания в 11 страни от ЕС, между които и България.  От Европейската инициатива за медиен плурализъм настояват Европейската комисия да изработи Директива за защита на медийния плурализъм, както и хармонизиране правилата в националното законодателство. Основните искания са за ефективно законодателство за предотвратяване на концентрацията на собственост в медийния и рекламните сектори; гарантирана независимост на органите за медиен надзор спрямо политическата власт; определяне на конфликта на интерес за предотвратяване на медийни олигарси, заемащи високи политически постове; по-ясни европейски системи за мониторинг, които да проверяват редовно здравето и независимостта на медиите в страните-членки.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...