Начало / Любопитно / Ако Коледа е в неделя, управниците ще бъдат развенчани

Ако Коледа е в неделя, управниците ще бъдат развенчани

Според народните поверия в какъв ден от седмицата се пада Коледа, се определя каква ще бъде следващата година. Когато Коледа е в неделя, както е през тази година, зимата ще е мека, лятото — сухо, а есента — ветровита. Войниците ще се радват, а управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие, но трябва да се пазят младите.

Ето още интересни факти за Коледа:

Най-популярната коледна песен Jingle Bells първоначално е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през 1857 г. Отначало парчето се е казвало One Horse Open Sleigh. Класическата коледна песен „Тиха нощ“ пък всъщност никога не е била писана специално.

Празнуването на Коледа е било обявено за в престъпление през XVII век в Англия.

Първата коледна картичка е измислена от англичанин през 1843 г. Като му омръзнало да пише специални писма до семейството си за празниците, бизнесменът Хенри Коулс решил, че с картичка поздравлението ще е по-просто и по-бързо.

Най-малката катричка пък са създали специалисти по нанотехнология от университета в Глазгоу. Тя е невидима с просто око, тъй като е широка 200 и висока 290 микрометъра. Един микрометър е равен на една милионна част от метъра, като ширината на човешкия косъм е около 100 микрометъра.

Учените гравирали изображение на коледното дърво върху малко парче стъкло само за 30 минути. Надписването на картичката обаче е истинско предизвикателство.

 Красива сребърна играчка за коледна елха на 140 години може да се окаже най-старата коледна украса в света. Британката Анабел Смит е поставила играчката, която датира от 1870 г., на прозореца на къщата си. Тя била купена за нейния дядо, когато бил бебе.

Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847 г. Първоначално приготвяни на основата на френския бонбон, те постепенно станали популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни послания в сладкишите.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...