Акценти
Начало / Образование / Акордеонисти от Германия идват в Плевен за обмяна на опит

Акордеонисти от Германия идват в Плевен за обмяна на опит

Международен проект „Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена”, събира в Плевен музиканти от НУИ „Панайот Пипков” и от Музикалното училище в град Фрайберг, Германия. Официалният старт на проекта, който се осъществява с финансовата подкрепа на Община Плевен, бе даден днес. В дните до 10 октомври  ще се проведат дейности  за обмяна на  творчески  идеи и опит относно съвременните тенденции в развитието на акордеонното изкуство.

Десет изявени български акордеонисти – ученици на преподавателите по акордеон Ценка Тодорова и Румен Тодоров от НУИ „Панайот  Пипков” и десет ученици на преподавателите по акордеон Татяна Йончева и Трауде Хепфнер от Музикално училище във Фрайберг ще изработят съвместни оркестрови произведения, които в края на проекта ще представят пред публика.

На 9 октомври (понеделник), от 10:30 часа, в НУИ „П. Пипков” ще се проведе уъркшоп на тема: Изпълнение на българска народна музика на акордеон. Финалът на проекта – концерт на български и немски акордеонисти, ще е на 9 октомври, от 18 часа в зала „Катя Попова”.

Партньори в организацията и реализацията на проекта са Община Плевен, НУИ „Панайот Пипков” – Плевен и Фондация „Георги Гълъбов”.

Музикалното училище – гр. Фрайберг е под управлението на отдел „Култура” в област Средна Саксония. То е член на Асоциацията на немските музикални училища и в него се обучават около 2300 ученици.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...