Начало / Култура / Акварелисти на световно ниво събра изложба в Арт център Плевен

Акварелисти на световно ниво събра изложба в Арт център Плевен

Изложбата „10 автори – Съвременен български акварел” беше открита снощи в Арт център Плевен. Тя показва творби на български автори с богат творчески опит и признание, с разпознаваем почерк не само в областта на акварела. Това каза при откриването на изложбата куратора Селма Тодорова, за която тази уникалност е първостепенна за подбора на творците.

Много от тези акварели са били част от престижни международни изложби по света, някои са печелили отличия, а други са съвсем нови. Целта на експозицията е да предложи на публиката по-детайлно запознанство в оригинал с любими автори, познати от различни международни изложби и от интернет пространството.

Това е второто представяне на изложбата след Варна, където през месец юли е част от съпътстващата програма на II Международно Триенале на акварела.

Всеки автор участва с по пет произведения, като сред тях единственият плевенчанин е Любомир Йотов.

Една от неговите картини – „Врабчето”, е участвала в предишното издание на Триеналето, а само преди ден друг негов акварел – „Магарето”, е бил част от престижна световна изложба в Италия.

„Горд съм, че съм част от тази изложба, в която е представено най-доброто от българските акварелисти”, сподели Любомир Йотов. По думите му, тя представя и тендецията в акварела за завръщане към класиката. „Виждаме все повече изрисувани неща и по-малко абстракции“, обясни Йотов.

Изложбата „10 автори – Съвременен български акварел”  ще остане в Арт център Плевен до 7 септември.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...