Акценти
Начало / Култура / Акад. Светлин Русев посреща с изложба 83-ти рожден ден

Акад. Светлин Русев посреща с изложба 83-ти рожден ден

Днес академик Светлин Русев посреща 83-ти рожден ден с изложба в галерия „Райко Алексиев“  в София.  Вернисажът „Сън преди изложба“ ще бъде открит от 17 до 20 часа.

Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. село Върбица, Плевенско.  През 1959 завършва живопис в Държавната художествена академия в София при проф. Дечко Узунов. От 1975 е професор в Художествената академия. Председател (1973-85) на Съюза на българските художници, заместник-председател (1982-84) на Комитета за култура, директор (1985-88) на Националната художествена галерия.

Светлин Русев е творец с ярко и самобитно дарование. Той се изявява успешно в кавалетната и монументалната живопис, рисунката.  С високо майсторство и проникновеност се отличават портретите му, пейзажите му  носят  колоритна хармония, а натюрмортите му са изпълнени с изискано живописно чувство.  С много изящност и естетически усет са рисунките му на голи тела.

Светлин Русев е член на Академията за изкуства в Русия, член-кореспондент на Кюнстлерхаус във Виена и на академия Медичи и Фламандската кралска академия, член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин, почетен председател на АИАП в Париж, почетен член на „Ника-Кай“, Япония.

Участва активно в художествения живот на страната не само като художник, но и с редица обществени ангажименти, откривания на изложби, материали в периодичния печат, средствата за масова информация и др. Депутат във VІІ Велико народно събрание (1990). Автор на монографии.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...