Начало / Култура / Акад. Светлин Русев: Николай Дабов е изключителен живописец с поетична душа

Акад. Светлин Русев: Николай Дабов е изключителен живописец с поетична душа

Николай Дабов е изключителен живописец, с изтънчена , поетична и нежна душа. Той е живописец, който преживява природата не като имитатор, а като неин емоционален и духовен тълкувател. Той създаде красива живопис, изградена на основата на сложни тонални съотношения, без външи ефекти – тиха и съзерцателна. Това каза акад. Светлин Русев при откриването на юбилейната изложба по повод 80-та годишнина на  плевенския художник Николай Дабов.Тя беше открита снощи в галерия „Бешков” като част от европейската инициатива „Нощ в музеите и галериите”. Тежък здравословен проблем не позволи на  автора да присъства, което внесе тъга в иначе красивото преживяване от срещата с творбите му. Час след откриването на изложбата дойде и тъжната вест за кончината на художника.

133Дабов изложба

Много приятели и ценители на творчеството на Дабов се събраха в галерията за откриването на изложбата. Дойдоха също кметът Георг Спартански и председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Като израз на огромното уважение към творчеството на художника Георг Спартански предаде на дъщерите на Николай Дабов Почетния знак на кмета Плевен. „Дай Боже повече такива плевенчани, защото те са гордост не само за Плевен, а и за България, и за култутния фронт“, каза кметът. Развълнувана до сълзи Петя Дабова, една от дъщерите на художника, сподели, че тази изложба е най-хубавото нещо, което може да се случи точно в този тежък момент.

122Дабов изложба

Изложбата представя 33 произведения от фонда на галерия „Бешков” и 12 творби, притежание на частни колекционери в Плевен.

По повод юбилейната изложба галерията издаде и каталог. Той е дан към творчеството на един от знаковите художници на Плевен и България, създал свой деликатен, вълнуващ, разпознаваем и обичан живописен маниер, казва директорът на галерията Мирослав Минчев.

120Дабов изложба

131Дабов изложба

125Дабов изложба

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...