Акценти
Начало / Култура / Акад. Константин Косев: Левски ни завеща модерна България, която сме на път да опропастим  

Акад. Константин Косев: Левски ни завеща модерна България, която сме на път да опропастим  

Среща „Историята като извор на поука” се проведе днес в Плевен с участието на историка акад. Константин Косев и директора на   ИК „Захарий Стоянов”, поета, публицист и критик Иван Гранитски. Тя е първата от поредиците, които ще организира арт клуб към хотел „Ростов” по идея на Васил Антонов, водач на листата на Коалиция „БСП за България” за 15-ти МИР Плевен.

Днес беше представена най-новата книга на акад. Косев – „Васил Левски и възкресението на България”. Всеки присъстващ получи книгата като подарък от Васил Антонов.

„Има едно голямо име в  българската история, чието споменаване ни обединява, прави ни по-горди, извисява ни и ни прави българи- родолюбци. Това е Васил Левски, каза при откриването на срещата Васил Антонов.  Преди да даде думата на днешните гости, той обяви следващите – поетите Маргарита Петкова и Добромир Балев, ще бъдат поканени и знакови български журналисти.

Васил Антонов е един от малкото удивително безкористни хора, които са приели като кауза мисията да помагат на българската култура. Идеята на Васил  Антонов за този арт клуб е много важна, за да се събуди българският дух, подчерта Иван Гранитски. За акад. Косев и за цяла плеяда български историци той отбеляза, че са се нагърбили с важното усилие да събудят съвременния  български дух, „заспалото, болното или напълно отчаяно българско общество”.

„Левски ни завеща модерна България, съвременна България, която сме на път да опропастим. Така че трябва да си опичаме акъла много добре и това, което имаме , да го пазим като зеницата на окото си. Народ, който няма държава, той е загинал или ще загине”, вълнуващо започна представянето на книгата си акад. Косев. Той обясни, че в книгата се опитва да направи интерпретация на стореното от Левски, задавайки си въпроса наистина ли Левски е вярвал, че с въстание ще пребори Османската империя. „Така открих, че в писмата си Левски говори за добра светлина на предприятието им. Това е ключът –  Левски очаква от въстанието не да разгроми Османската империя, а тази същата светлина, която създаде куп държави в Европа. Тоест, да подготви почвата за деня, когато  международната политическа конюнктура ще постави за разглеждане българския въпрос и ще се реши българската съдба”, обясни акад. Косев.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...