Акценти
Начало / Образование / Академия „Лидер” ще открива и подпомага талантливи младежи

Академия „Лидер” ще открива и подпомага талантливи младежи

До средата на месец март тази година предстои да бъде учредена Световна младежка академия „Лидер” с център в Плевен. Нейната основна цел ще е да открива и насърчава развитието на талантливи млади хора не само от страната, но и сред българчетата, живеещи в чужбина. Това съобщи днес на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен инж. Николай Цонев, Председател на УС на Сдружение „За теб“, което е основен инициатор за създаването на Академията.

Идеята за създаването на Академия „Лидер” е да се компенсират дефицити в българското образование в областта на езиковата и компютърната грамотност и в сферата на естествените науки, стана ясно днес при представянето на начинанието. Според инж. Цонев в момента учебните програми на ниво средно образование изостават значително във времето и това е причина за демотивация на обучаемите.  От друга страна подготовката в средните училища не отговаря на нуждите на бизнеса, затова от академията ще работят с фирми на местно ниво, за да се проучи от какви специалисти имат нужда те.

Не на последно място амбицията на създателите на Академия „Лидер” е да бъдат създадени условия талантливите и креативни младежи да завършат висше образование в български вузове и да останат да се реализират в страната.

Сред учредителите на Академията са Институтът по приложна математика и експериментална физика, Институтът по космически изследвания и технологии, Институтът за комуникационни технологии, Институтът по екология, ВВВУ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия и редица други организации.

Всички те ще бъдат ангажирани да открият талантливите деца, с които ще започне обучението на малки групи или индивидуално, поясни инж. Цонев. Обучението ще е срещу заплащане на такса, но се предвижда и възможност за безплатно обучаване на деца, които не могат да финансират подготовката си.

При старта на Академията преподавателите ще работят безвъзмездно, в последствие финансирането ще се поеме от членски внос, разработване на проекти с национално, европейско и световно финансиране, както и от дарения.

„Академия „Лидер” трябва да обедини  млади хора с иновационно мислене. Така ще бъдат подпомогнати да доразвият таланта си и да усъвършенстват уменията си. Това трябва да стане възможно в най-рана възраст. След което академията да предложи тези деца да продължат висшето си образование в България, а не в чужбина, за да се спре изтичането на мозъци. Това е много добра инициатива и средните училища и университетите трябва да дадат възможност на тези деца да се развиват”, каза бригаден генерал Юлиян Радойски, ректор на ВВВУ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия. Той обяви, че Военното училище ще предложи облекчени условия за обучение на такива деца. В училището има Иновационен център, с който кандидатстват  по европейска програма за получаване на техника за научни изследвания. С тази техника ще работят заедно младите хора и преподавателите в училището, обясни бригаден генерал Радойски.

Защо Световна младежка академия „Лидер“

Младежка – основната целева група са ученици и студенти.

Световна – Академията работи с българи и изучаващи български език от България и зад граница. Привлечените лектори са дългогодишни преподаватели в университети в България и зад граница.

Академия – включва институти и изследвания в практически всички направления на науката и техниката и тяхното практическо приложение.

ЛИДЕР – обучените в Световната Младежка Академия ученици и студенти ще притежават и ще могат да оперират със спектър от знания и опитности, при което ще изпълняват водеща роля в колективите, където се развиват и работят.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...