Акценти
Начало / Общество / Административният съд в Плевен посрещна ученици от ДФСГ

Административният съд в Плевен посрещна ученици от ДФСГ

Ученици от ДФСГ „Интелект” се включиха днес в инициативата на отворени врати на Административен съд Плевен. Възпитаниците на гимназията са от паралелка, в която се изучават правни дисциплини.

Тази година Висшият съдебен съвет взе решение всички органи на съдебната власт да проведат ден на отворените врати като целта е популяризиране на дейността на различните органи, повишаване на правната култура на гражданите и повишаване на доверието им в съдебната система. „Административен съд Плевен избра датата 14 май, за да е в седмицата, в която градът има празник”, обясни зам.-председателят на съда Полина Богданова.

Тя обясни, че ще разкажат на посетителите как е организирана системата от административни съдилища, кога са образувани, какви усилия е коствало откриването на сградата на Административния съд в Плевен на 1 март 2007 год., ще отговарят на въпроси. Както учениците от ДФСГ, така и всеки посетител на отворените врати днес ще може свободно да влезе в съдебна зала, ще може да седне на местата на съдиите, заседателите, адвокатите, прокурора, ще може да си направи дори и снимки за спомен. „Не сме се подготвили със симулативен процес, защото нашите заседания са публични и абсолютно всеки може да влезе и да наблюдава как се провежда реален процес”, каза още Полина Богданова.

Заради посещенията днес е подготвена и демонстрация на това как действа системата за разпределение на случаен принцип на делата. Първата демонстрация беше в 11.00 часа, втората е в 14.00 часа. Всеки желаещ може да отиде и да види как на практика се разпределят постъпилите дела между съдиите.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...