Акценти
Начало / Общество / Административен съд – Плевен отмени разпоредба, регламентираща заплащането на месечни такси за ползване на детски градини

Административен съд – Плевен отмени разпоредба, регламентираща заплащането на месечни такси за ползване на детски градини

Със свое решение от 10 февруари 2017 г Административен съд – Плевен, е отменил разпоредбата на чл.20, ал.1, т.3 от Наредба № 17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен, съобщават от АСП. Съгласно тази разпоредба, приета с Решение № 877/19.12.2013 г. на Общински съвет – Плевен, „за ползване на детски градини и яслени групи в обединените детски заведения родителите или настойниците дължат месечни такси в следните размери: 3. за подготвителни групи в детски градини; 3.1. за седмични детски градини-постоянна такса за ползване на детско заведение в размер на 30,00 лв. и по 1 лв. такса за присъствен ден; 3.2. за целодневни детски градини-постоянна такса в размер на 25,00 лв. и по 1 лв. такса за присъствен ден. Родителите/настойниците на децата от подготвителните групи в седмична детска градина и целодневни детски градини на заплащат такса за обучението им“.

В мотивите на решението съда е посочено, че разпоредбата е приета при съществено нарушаване на административно-производствените правила, поради което следва да бъде отменена. А именно, не е спазен най-малко седемдневният срок, в който становищата от четири от постоянните комисии на ОбС – Плевен, е трябвало да бъдат раздадени на общинските съветници за запознаване преди заседанието. В случая от заседанията на тези комисии до заседанието на ОбС – Плевен, проведено на 19.12.2013 г., са изминали по-малко от 7 дни. По този начин ОбС – Плевен е нарушил своя Правилник, в частта му относно разглеждане на постъпили проекти за наредби, заключават от АСП.

Решението може да се оспорва с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...