Акценти
Начало / Общество / Агенцията по заетостта отчита по-висока безработица след края на туристическия сезон

Агенцията по заетостта отчита по-висока безработица след края на туристическия сезон

Безработицата този октомври е по-ниска спрямо същия месец година по-рано, отчитат от Агенцията по заетостта. Приключването на лятната сезонна заетост през месеците септември – октомври обичайно повишава нивото на безработицата в страната. През октомври 2015 г. то е 9.5%, с 0.3 процентни пункта по-високо от месец септември. В сравнение с октомври 2014 г. равнището на безработица е значително по-ниско – с 1.2 процентни пункта.

В бюрата по труда са регистрирани 312 915 безработни лица. Традиционно през октомври входящият поток от безработни в бюрата по труда се увеличава, а търсенето на труд в реалната икономика намалява. По-съществено през месеца се увеличават освободените лица от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, което е свързано с приключване на активния летен сезон.

През октомври на работа са постъпили 19 412 безработни, които са с 584 по-малко в сравнение с предходния месец. Спрямо октомври 2014 г. постъпилите на работа също намаляват с 2 980 лица.

На първичния пазар работа са започнали 17 710 безработни. По програми за заетост и по схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР) постъпилите на работа са 1 573, а по насърчителни мерки – 129 лица.

Най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (3 642 места), от търговията (1 977 места), от хотелиерството и ресторантьорството (957 места), от административните и спомагателни дейности (876 места), от образованието (606 места), от държавното управление (532 места), от транспорта (442 места), от строителството (436 места) и др.

По програми за заетост са заявени 200 работни места, а по схеми на ОП РЧР – 1 281 работни места.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...