Акценти
Начало / Култура / Авторът на паметника на ген. Скобелев дари работния му проект на РВИМ-Плевен

Авторът на паметника на ген. Скобелев дари работния му проект на РВИМ-Плевен

Скулпторът Владимир Суровцев, който е автор на паметника на генерал М.Д.Скобелев в Плевен, днес направи дарение на Регионалния военноисторически музей – Плевен. По повод 10 години от издигането на паметника пред ХГ „Илия Бешков”  той дари неговия работен проект, който ще обогати фонда на Регионалния военноисторически музей и експозицията на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

Паметникът беше дарен на Плевен от руския Обществен комитет за увековечаване паметта на ген. М. Д. Скобелев по повод 130-ата годишнина от Плевенската епопея. Негови автори са скулпторът Владимир Суровцев и архитектът Виктор Пасенко.

На пресконференция днес, която се състоя в Панорама „Плевенска епопея”, почетният гражданин на Плевен Владимир Гуричев дари на Военноисторическите музеи цялата документация около издигането на паметника на ген. Скобелев. Гуричев разказа, че негови предци са участвали в боевете край Плевен преди 140 години. Той и съпругата му започват да събират документацията веднага, след като през юни 2006 г. Владимир Путин дава съгласие за построяването на паметника в Плевен. Даренията прие директорът на РВИМ- Плевен – Емилия Зорнишка.

Сред присъстващите бяха кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, зам.-областният управител Татяна Божинова, народният представител от БСП Стефан Бурджев, Румен Петков – член на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея.

По-късно Владимир Суровцев и официалните лица положиха венци пред паметника на генерал Скобелев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...