Начало / Култура / Автентични костюми за първи път напускат музея за спектакъла „От мегдана” на Северняшкия

Автентични костюми за първи път напускат музея за спектакъла „От мегдана” на Северняшкия

Новият спектакъл на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”  – „От мегдана”, е разказ чрез музика и танц за силната любов на двама млади, за мистиката в народните обичаи и за красотата на българския фолклор.

Той ще бъде предаден от 28 танцьори, музиканти и певици от ансамбъла на сцената на ДКТ „Иван Радоев” тази събота, 9 декември, от 18 часа.

Спектакълът е реализиран по идея на Мартин Мочков – хореограф на ансамбъла, а музиката е на главния художествен ръководител Красимир Кондов, създадена на базата на автентичен материал.

„От мегдана” е изграден предимно върху обредни танци и обичаи от Централна Северна България – Гиген и Байкал”, обясни Мартин Мочков. В центъра на драматургията на постановката е любовта на двама млади – на мегдана те се надиграват, задяват се и се влюбват, и тяхната любов е нишката, която се следва в целия танцов спектакъл. На финала ще има сватба, а двамата млади ще бъдат облечени в автентични костюми, предоставени от Регионалния исторически музей в Плевен. Те за първи път напускат очертанията на музея. Костюмите са част от дарението на  известния Митко Иванов – Манги, който беше дългогодишен ръководител на танцов състав в Плевен и имаше богата колекция на автентични носии.

Красимир Кондов сподели, че „От мегдана” е фолклорно-тематичен спектакъл, в който има много от мистиката на нашите празници. Той се превръща в театър, който се надявам хората да  разберат и да бъде без аплаузи до определен момент, допълни още композиторът.

Реализацията на спектакъла е подпомогната финансово от Община Плевен. Премиерното му представяне е част от програмата за честванията на 140 години Плевенска епопея. Фолклорният спектакъл „От мегдана” ще бъде представен и на 12 декември, също от 18 часа на сцената на ДКТ „Иван Радоев”.

Снимка: архив ИнфоПлевен

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...