Акценти
Начало / Последни новини / Абсолютна доминация на плевенски лекоатлети във Велико Търново

Абсолютна доминация на плевенски лекоатлети във Велико Търново

Тотален триумф на плевенската школа в националния шампионат по лека атлетика за мъже и жени. Седем нейни възпитаници станаха шампиони на България, четирима са вицешампиони, спечелен бе и един бронзов медал. Безспорната звезда на шампионата в Старопрестолния град бе Надежда Рачева, която стана царицата на спринта. Бившата възпитаничката на треньора Пенко Козарски и СКЛА Спартак /Плевен/ завоюва четири титли от пет възможни. Настоящата състезателка на СК Костенец разби конкуренцията в дисциплините 100 метра, 200 м и 400 м. Заедно със съотборничките си Ваня Стамболова, Марина Петкова-Ваклина и Таня Димитрова взеха златото на 4 х 400 м. Карето завърши като вицешампион на 4 х 100 м, допускайки пред себе си само Тракия 96 /Пловдив/.

Златен и сребърен медал и за бившата състезателка на Галя Николова – Рената Петкова. Настоящата състезателка на столичния КЛАСА спечели с лекота титлата в мятането на диск с повече от 4 метра по-добро постижение от това на съотборничката си Магдалена Съйкова. Бронзовият медал тук е за Полина Макаева от АК Георги Дъков /Плевен/, която е още във възрастовата група на девойките. Рената стана вицешампионка в тласкането на гюле, където златния медал взе Радослава Мавродиева.

Поредна плевенска радост в скока на височина. Този път тя бе семейна. Състезаващият се за Свилоза /Свищов/ фаворит Тихомир Иванов очаквано стана шампион без проблеми. Изненадващо за всички обаче най-близо до него се оказа брат му Михаил. Юношата от СКЛА Спартак /Плевен/ преодоля опитните конкуренти с две подобрения на личния си рекорд. Постиженията от 205 см и 208 см му осигуриха среброто. Още един плевенчанин стана победител в дисциплината си. Става въпрос за бившия скачач на СКЛА Спартак – Даниел Анков. Сега като състезател на КЛАСА бе най-добър в скока на дължина. В хвърлянето на копие бившата възпитаничка на Галя Николова и настояща на КЛАСА – Вержиния Милашка е вицешампионка.

За съжаление от изброените призьори в момента само Поля Макаева и Мишо Иванов са състезатели на Плевен. Останалите бяха изградени тук като шампиони, но липсата на нормална база и оскъдното финансиране ги принуди да си тръгнат и носят радост с успехите си на други български клубове.

Снимка: bgathletic.com

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...