Акценти
Начало / Здравеопазване / Абитуриентите сами плащат вноските си за здраве преди да започнат следването си или да работят

Абитуриентите сами плащат вноските си за здраве преди да започнат следването си или да работят

Абитуриентите трябва да подадат декларация образец 7 в офиса на НАП за това, че ще се осигуряват за здраве сами след завършване на училище, напомнят от НАП. Това е необходимо, тъй като в общия случай учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година и преди да започнат следването си във висше училище през септември или октомври попадат в период от време от три месеца, когато не са нито  „ученици“, нито „студенти“. Само пред тези от тях, които веднага след завършването си започнат работа и се осигуряват от работодателите си, не стои такава необходимост.

За сметка на републиканския бюджет здравно се осигуряват всички ученици, навършили 18 години, до завършване на средното си образование и студентите – редовно обучение, до навършване от тях на 26 години. През останалото време трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване в размер на 16,80 лева на месец, тъй като съществува възможност да бъдат прекъснати здравно-осигурителните им права. Бъдещите студенти, освен че трябва да внесат здравноосигурителните си вноски, трябва предварително да подадат и осигурителна декларация образец 7. Срокът за подаването й е 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Тоест, ако учениците от 1 юли са в това качество и трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, необходимо е до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес  Декларация образец 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от ЗЗО“. Образецът  може да бъде изтеглен  от  сайта на НАП www.nap.bg: /секция „За гражданите“/ Здравно осигуряване/ Декларации и заявления/.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, завършващите средно образование могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор, както и  в Офиса на НАП в Плевен, на адрес ул.”Дойран” № 43, етаж 4 в салона за „Услуги за клиенти“ или  на телефон   064/898 336.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...