Акценти
Начало / Политика / АБВ разкритикува остро Стратегия за реформа в съдебната власт, внесена в НС

АБВ разкритикува остро Стратегия за реформа в съдебната власт, внесена в НС

SAM_7373-БСП

Актуализирана стратегия за реформа в съдебната власт, внесена в Народното събрание, бе остро разкритикувана днес от зам.-председателя на АБВ Румен Петков на пресконференция в Плевен. В сегашния текст няма нито дума за въздействието на последния приет такъв документ през 2010 г., внесен тогава от Маргарита Попова, заяви Петков.

Актуализираната стратегия е с хоризонт 7 г., но в нея няма срок за поставените цели, не е посочена нито една институция, която да е отговорна. Според нас този проект трябва да претърпи цялостно нова редакция и структуриране, бе категоричен зам.-председателят на АБВ. Ако приемаме един пожелателен документ само заради предстоящия доклад от Брюксел, това не е сериозно, заяви той. Ние сме убедени в необходимостта от сериозна реформа в съдебната система, бе категоричен Румен Петков. Тя трябва да бъде обвързана с кадрова политика, контрол, с възможностите за обществен контрол, но в предложения документ липсва анализ кои от промените засягат конституционни реформи, кои са въпрос на законодателна инициатива, кои са администриране в самата съдебна система. Тревожат прекалено общите формулировки, без да е ясно какво се цели. „Не може съдебната система да е бърсалка на всички за всичко“, бяха думите на Румен Петков.

Постоянното действие на ВСС се заменя с работни сесии, а вместо това се предлага да има постоянни комисии, разкритикува още той. Тази подмяна цели унизяване на ВСС, смята Петков. Той разкритикува и предложеното разделяне на ВСС на две колегии, което според него означава не един, а два проблема. В същото време не се говори за атестиране на магистратите.

Според АБВ необходими са промени в Наказателно-процесуалния кодекс, за да отпадне формализма в съдебния процес. Трябват и такива промени в мерките за неотклонение, че да не могат осъдените да бягат зад граница, каквито са нашумелите случаи с братя Галеви и убийците на Стоян Балтов. Липсва и реален дебат по документа в професионалната общност, разкритикува Румен Петков.

Позицията на АБВ е, че трябва да се проведе реална дискусия по стратегията в професионалната общност; да има консултации за постигане на близки позиции по основните цели на проекта в НС; детайлизиране на проекта със срокове, отговорните институции и нужните ресурси; комисия, излъчена от НС да организира диалога между трите власти и до 4 месеца след внасяне на стратегията в НС тя да бъде приета.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...