Начало / Общество / Ще слагат допълнително пейки в Градската градина

Ще слагат допълнително пейки в Градската градина

Още пейки ще бъдат поставени в Градската градина в Плевен. Те ще бъдат разположени в алеята между оркестрината и детските кътове, която остана без места за сядане  след реконструкцията на градския парк. Това стана ясно на днешната пресконференция за отчитане на извършеното по проект „Осигуряване на устойчива градска среда в Плевен”, финансиран с европейски средства.

Общата стойност на проекта е 13 844 761 лева, а крайният срок за изпълнението му е 16 юни 2019 г. До този момент са приключили дейностите по реконструкцията на пространствата за отдих в централната градска част – Градска градина, водна каскада и площад „Стефан Стамболов”. Фирмите, които работиха на тези обекти, направиха възможното да спазят сроковете и да предадат обектите, изпълнени в добро качество, подчерта зам.-кметът Стефан Милев.

Общо реконструкцията на трите обекта е на стойност 4 889 626 лв., като за Градската градина средствата са 1 808 027 лв, за водната каскада – 2 461 202 лв., площад „Стамболов” – 620 396 лв., припомни Евгени Генов, ръководител на проекта. Той представи конкретно свършеното по трите обекта. Общо е ремонтирана и изградена  17 640 кв.м настилка, новата поливна система е с дължина 1 200 м, монтирани са 175 нови пейки, поставени са 113 кошчета за отпадъци  и 40 бетонни саксии, обогатена с нова дървесна, храстова и тревна растителност е площ от 23 300 км.м. Монтирано е ново парково осветление, включително и ефекто, изградена е озвучителна система на водната каскада иса монтирани 748 броя струйници за водни ефекти.

Евгени Генов допълни, че проектът включва общо 30 обекта, между които са още пет детски площадки, пет моста и 17 улици, от които 13 са в действителен ремонт, както и един надлез.

Около 10 000 лв. е заложила в бюджета си Община Плевен за поддръжка на тези обекти, каза зам.кметът Стефан Милев и апелира за опазване на направеното. За съжаление вандалските проявии вече са факт. Само за два месеца са счупени 7-8 прожектора, цената на един от които е 700 лв., счупени са фитнес уреди в градската градина.

Милев информира още, че Общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства на реконструкцията на централната пешеходна зона между площад „Свободата” и площад „Стефан Стамболов”. Така без да се натоварва общинския бюджет ще може да се ремонтира и тази част от центъра на града ни, поясни зам.-кметът.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...